pondělí 8. července 2013

Breakfast tips: domácí müsli

Snídaně je základ dne, to víme všichni. Ale kolik z vás ráno opravdu snídá? Většinou se ráno spěchá do práce, do školy, takže dost lidí snídani opomíjí. Bohužel si ale dost možná neuvědomují, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, které nám má zajistit přísun energie, abychom právě v práci/ve škole/kdekoliv nebyli tak unavení a tělo nastartovalo svůj metabolismus. Snížíte tím také chuť na sladké během dne, obzvlášť, když si dopřejete např. sladkou ovesnou kaši (já si dělám téměř vždy sladkou snídani a musím říct, že nejen, že mě to nabije energií po celé noci, kdy tělo nepřijímá žádnou potravu, ale jsem i více soustředěná a nemám tendence si kupovat nic sladkého :D ) 

Správná snídaně by měla být velká a vydatná, tzn. sacharidy (ty nám dodají nejvíce energie), bílkoviny a nejlépe vitamíny v podobě ovoce. Nezapomeňte ani na pití, vždyť celou noc bylo tělo bez tekutin, tudíž ke snídani neodmyslitelně patří i čaj, voda nebo třeba ovocná šťáva (pokud pijete kávu, dejte si k ní ještě vodu, ať vyvážíte dostatečný příjem tekutin)

To bylo malé shrnutí na úvod, teď už k prvnímu snídaňovému tipu : 

ČOKOLÁDOVÉ MÜSLI


O těch kupovaných si můžete poslechnout v jednom z dílů Pekla na talíři
Nejlepší variantou jsou samozřejmě ty domácí, jelikož stejně jako u všeho, co si uvaříte/upečete, víte, co přesně jídlo obsahuje :)


INGREDIENCE 

- 350g ovesných vloček
- kvalitní hořká čokoláda
- nasekané mandle
- sušené banánové ''chipsy'' 
- lžíce arašídového másla
- javorový sirup


POSTUP

Předehřejeme troubu na 180 stupňů a vyložíme si plech pečícím papírem. 
V míse promícháme vločky, mandle a banánové kousky. Na sporáku si rozpustíme čokoládu, necháme jí trochu vychladnout a přilijeme do mísy s vločkami. Čokoláda nám směs začne spojovat. Přidáme lžíci arašídového másla a trochu javorového sirupu. Směs rozložíme na pekáč a pečeme v troubě asi 10 minut. Poté promícháme a pečeme dalších 10 minut. Jakmile je směs hotová, necháme jí vychladnout a uzavřeme do jakékoliv nádoby.



3 komentáře:

  1. dal by se javorový sirup nahradit tím agávovým? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě! já už je teď dělám taky jenom s agávovým:) javorový mi moc nechutnal a agávový používám už do všeho skoro:D

      Vymazat