neděle 10. listopadu 2013

Olivový chléb


Tenhle úžasný olivový chléb jsem prvně ochutnala v létě, kdy jsem pořádala grilovací párty u vody. 
Všichni nosili hermelíny a maso, já si s radostí dělala tofu burgery a pak přišla moje kamarádka Terka, která ke mně chodí často a ochotně na večeři. V ruce držela právě olivový chléb, který mne nadchnul natolik, že jsem se ho rozhodla vyzkoušet. 
Celkově pečivo skoro nejím, takže jsem byla trochu v rozpacích, když jsem se pouštěla do přípravy svého prvního chleba. 
Výsledek byl překvapivě úžasný, jen možná doporučuji rozdělit na dva menší bochníky. 


INGREDIENCE

1 ks droždí (42 g)
- 1 lžíce krystalového cukru
- 200 ml vlažné vody
- 500 g hladké mouky
- 1 dcl olivového oleje
- 200 g zelených a černých oliv
- sůl
- pepř


POSTUP

Droždí a cukr rozetřeme společně v misce tak, aby nám vznikla jemná kašička. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme mouku, sůl, pepř, olivy a olivový olej. Vše pořádně promísíme a necháme odstát 30 minut, aby těsto hezky nakynulo.
Na vále si vytvarujeme bochník, který položíme na plech vymazaný trochou oleje. Pečeme cca 40-45 minut při 180°C. Zda je bochník správně propečený zjistíme tak, že do něj zapíchneme špejli a jakmile se těsto na špejli nelepí, můžeme vyndat z trouby. Podáváme teprv potom, co bochník vychladne. 

4 komentáře:

  1. juu to jsem nikdy nezkoušela:) a hrozně mě to láká:) díky za inspiraci:))

    OdpovědětVymazat
  2. Hlavně je to hrozně jednoduchý:))

    OdpovědětVymazat
  3. Po tomhle postu se ze mě stává tvůj oficiální fanoušek! :)

    OdpovědětVymazat