pondělí 24. března 2014

Lískooříškové mléko

Je tomu už pár měsíců, co jsem konzumaci živočišného mléka snížila na minimum. Ráda místo něj ochutnávám různé rostlinné alternativy. 
Mými největšími favority jsou bezesporu sójová mléka, bohužel nejsou zrovna nejlevnější a konzumovat je denně není dvakrát prospěšné.

Zatím jsem vyzkoušela domácí mandlové, které nebylo vůbec špatné, ale pro příště bych dala méně vody. Dále jsem pak zkoušela rýžové, které dopadlo katastrofálně, jelikož se mi rýže během vaření připálila. 

I přesto všechno jsem to nevzdala a pustila se do tolik vychvalovaného, lískooříškového mléka. 
A musím říct, že mi chutnalo ze všech domácích nejvíc:)



INGREDIENCE

- 100g lískových oříšků
- 750 ml vody
- 3 lžíce agávového sirupu


POSTUP

Lískové oříšky dáme namočit do misky s vodou na 20 hodin. Poté vodu slijeme a oříšky zalijeme 750 ml nové vody (můžete dát klidně i 650 ml, jde o to, jak moc husté mléko chcete) a rozmixujeme. 
Mléko přecedíme přes látku nebo sítko a následně osladíme podle chuti. Lískooříškovou drť, která nám z mléka zůstane, můžeme použít např. do krému na dort nebo jen tak s tvarohem či do ovesné kaše. 
Mléko skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě v lednici. Spotřebujeme ideálně během 4 dní (bohužel přesnou trvanlivost nevím, jelikož jsem ho spotřebovala během dvou dní).  


3 komentáře:

  1. já mlíko miluju,a takový - mňam!

    OdpovědětVymazat
  2. kde se dají sehnat taková krásná brčka?

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, tak tohle by mě nenapadlo :)) Oříšky miluji v jakékoliv podobě:D

    OdpovědětVymazat