pátek 9. května 2014

Karamelový koláč z lineckého těsta s hořkou čokoládou

Ačkoliv nejsem velkou nadšenkyní klasických koláčů (a to zejména těch s mákem, marmeládou a tvarohem), rozhodla jsem se dát šanci mřížkovému koláči. To ale pouze pod podmínkou, že místo marmelády bude čokoláda a karamel, což je má nejoblíbenější sladká kombinace.
Po tomto zdařilém pokusu jsem si poznamenala minimálně tři další druhy, které musím vyzkoušet, jelikož pikniková sezóna už pomalu začíná a byla by škoda vás o ně ochudit.



INGREDIENCE

Těsto
- 300 g hladké mouky
- 100 g třtinového cukru
- 130 g másla pokojové teploty
- 1 vejce
- 1-2 lžíce (vanilkového sójového) mléka

Náplň
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g hořké čokolády (minimálně 70%)
- 200 ml kondenzovaného karamelizovaného mléka


POSTUP

Nejprve si dáme předehřát troubu na 180°C a poté začneme připravovat těsto.
Mouku prosejeme na vál a promícháme s cukrem. Máslo rozsekáme nožem na kousky do mouky, do které potom vytvoříme důlek, kam přidáme vejce a mléko. Těsto nejprve zpracujeme nožem, poté rukama a následně rovnoměrně vyválíme. 
Třetinu těsta si odkrojíme stranou, aby nám zbylo na závěrečnou mřížku.
Koláčovou formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Vyválené těsto opatrně přeneseme do formy, pečlivě uhladíme a přebytečné okraje odřízneme. 

V míse smícháme tvaroh, rozpuštěnou hořkou čokoládu a kondenzované mléko s příchutí karamelu. Směs nalijeme na těsto a následně ozdobíme zbylými proužky z těsta, které jsme si dali stranou a tvoříme z nich mřížku.

Dáme zapéct do trouby přibližně na 40 minut. 


4 komentáře:

  1. wow, ten vypadá skvěle! už vím, jaký koláč upeču příteli! díky!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Geniální!:) Hořkou čokoládu miluji:)

    OdpovědětVymazat
  3. Achjo, tímhle koláčem bych klidně zhřešila. O:) vypadá krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, rozhodně stojí za vyzkoušení:)

      Vymazat