neděle 15. června 2014

Blueberry cake

Poslední dobou se snažím vyřazovat ze svého jídelníčku zbylé živočišné produkty, kterým stále nedokáži odolat (všichni v dnešní době už víme, že bez mléka, vajec nebo jogurtu se obejdeme bez následné smrti a zdravotních potíží, což je jeden z nejčastějších argumentů:) ve skutečnosti si stačí hlídat jídelníček a navíc všechno má svou rostlinnou náhradu), testuji to ráda nejen na hlavních jídlech, ale i na sladkém:) 
Tento recept je trochu dva v jednom, před výrobou veganského dortu si rovnou můžete udělat i lískooříškové mléko, které je mimochodem nejlepší ze všech domácích..a hlavně se zbavíte namletých oříšků, které zbydou poté, co mléko přecedíte:)



LÍSKOOŘÍŠKOVÉ MLÉKO

INGREDIENCE

Korpus
- 280 g jemných ovesných vloček
- horká voda na zalití
- 3 lžíce kokosu
- cca 3 lžíce agávového sirupu, podle chuti

1. vrstva
- 1 zralé avokádo
- drť z lískoříškového mléka (případně namleté lískové oříšky)
- 2 lžíce arašídového másla (ideálně verze crunchy = s kousky arašídů)
- 3 lžíce kakaa
- agávový sirup (vždy jsem dala přibližně 2-3 lžíce, ale záleží na každém, jak moc sladké má rád) 

2. vrstva 
- 100 g borůvek
- 1 balení tofu natural
- 2 lžíce (domácí) borůvkové marmelády
- 2 lžíce lískooříškového mléka (může být i jakékoliv jiné roslinné, pokud nemáte chuť nebo čas dělat lískooříškové mléko)
- 1 lžíce agávového sirupu

POSTUP

Vločky zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat tak, aby se všechna voda vsákla. Poté promícháme s kokosem, osladíme agávovým sirupem a vyložíme jimi dno dortové formy, kterou dáme do trouby a pečeme cca 25 minut při 180 stupních.
Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme první "čokoládovou" vrstvu. 
Avokádo rozkrojíme, vyloupneme a zbavíme pecky. Poté rozmixujeme s oříškovou drtí, arašídovým máslem, kakaaem a agávovým sirupem. Touto směsí potřeme vychladlý korpus a necháme 3-4 hodiny chladit v lednici. 
Druhou vrstvu opět vytvoříme rozmixováním všech uvedených surovin a opatrně rozetřeme. 
Nakonec ozdobíme borůvkami, doprostřed dáme trochu marmelády a dáme chladit. 

Dort mi hrozně moc chutnal, především díky kombinaci borůvek a "čokoládové" vrstvy. Zároveň skvěle osvěžil:)   

6 komentářů:

  1. Mňam! tenhle koláč vypadá fakt luxusně! miluju borůvky!

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych bez mléka a jogurtů asi umřela:D Nebo spíš hlavně bez čokolády a sýrů. V podstatě v každém jídle mám něco z toho a prostě bych se toho nevzdala.:) Ale tvoje recepty vždycky vypadají tak božsky!

    OdpovědětVymazat
  3. UUUUUUUUUUUUUUH

    tohle MUSIM vyzkouset!! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli budeš, tak dej vědět, u nás v rodině to nikdo nechtěl jíst :D (ale to se neni čemu divit) za mě má 10/10!

      Vymazat
  4. to musí byť zdravá a krásna (po vizuálnej stránke) mňamka! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Je skvělé, že se naše veganské řady rozrůstají i na poli blogů a stránek s recepty (a ještě ke všemu s recepty tak úžasně inspirativními a dokonale vypadajícími!!!!! :P ) - taky držíme palce a podporujeme!!!! Díky! ;)

    OdpovědětVymazat