čtvrtek 5. června 2014

Slané palačinky s tofu-sýrovou náplní

Palačinky nemusí být jenom sladké. O tom, jak moc dobré dokáží být i v podobě slané večeře jsem se přesvědčila jednoho dne u kamarádky Terky, která si tento recept přivezla z Rakouska, kde pobývala měsíc u jedné rodiny. Pak už jsem si ho jenom poupravila podle sebe do zdravější verze, přidala tofu a nadšeně vychutnávala.


INGREDIENCE

Palačinky
- 0,5 litru rostlinného mléka (já dala rýžové, nicméně se dá nahradit i vodou)
- 200 g celozrnné mouky
- špetka soli
+ kokosový olej na smažení 

Náplň
- 1 balení uzeného tofu
- 1 balení tofu natural 
- 50 g strouhaného rostlinného sýru (např. značka Veganline)
- hrst nasekané pažitky
- sůl

- 1 pórek
- 1 lžíce olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- 1 lžíce vinného octa 

POSTUP

Jako první si připravíme palačinky. V míse smícháme mouku se špetkou soli, přidáme mléko a rychle promícháme. Šleháme ruční metličkou asi půl minuty a poté opékáme z obou stran na rozehřáté pánvi, na které před každou palačinkou necháme rozpustit trošku kokosového oleje, aby se palačinky nepřichytávaly.
Během dělání palačinek si dáme vařit vodu. Z pórku odřízneme několik zelených listů, které nakrájíme na tenké plátky a dáme je povařit na 3 minuty do vody. Těmi budeme palačinky svazovat do měšců (případně použijte párátka, pórek se totiž docela rád trhá, když máme hodně naplněnou palačinku).
Zbytek pórku nakrájíme na kolečka, dáme na pánev s trochou olivového oleje a poté podlijeme vínem a vinným octem. Necháme povařit cca 7 minut, aby se část vína vypařila. 
Poté pórek poklademe na dno zapékací mísy a vrhneme se na plnění palačinek. 
Tofu a roslinný sýr si nastrouháme, smícháme v misce s rozmixovaným tofu natural, pažitkou a špetkou soli. 
Každou palačinku naplníme 2 lžícemi směsi a zavážeme "nití" z pórku, kterou jsme si dali vařit do vody. 
Dále už jen vložíme do zapékací mísy a pečeme 15-20 minut při 170°C. Pro jistotu hlídáme, aby se nám palačinky nahoře nespálily.   

8 komentářů:

  1. Vůbec nevím,jak chutná tofu,ale vypadá to tak lákavě,hned bych si dala!

    OdpovědětVymazat
  2. uzené tofu chutná dost podobně jako uzený sýr:)

    OdpovědětVymazat
  3. pozvánka na soutěž o nerezový šejkr, ideální na léto :)
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/05/letni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  4. zajtra si ich hned spravim! a nikdy by ma nenapadlo dat tie palacinky do takeho tvaru. Snad som to este ani nikde nevidela.. super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já do té doby taky ne a možná i díky tomu tvaru mi připadají menší a pak jich víc snim:D

      Vymazat
  5. To je úžasné a hlavně to máš tak nádherně nafocené, že by to člověk hned snědl :D:)

    OdpovědětVymazat
  6. wow, to vypadá fakt chutně! :)) Cottage milju, ale tofu jsem ještě nechutnal, musím vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Palačinky drží bez vajíčka? To je bomba, musím zkusit! :)

    OdpovědětVymazat