čtvrtek 10. července 2014

Banánovo-kokosové cupcakes s borůvkovou šlehačkou

Cupcakes jsou na mém TOP 5 žebříčku věcí, které peču vůbec nejraději. Jsou celkem rychle hotové, vždycky vypadají dobře, můžu si vymýšlet nekonečno variací a způsobů, jak je ochutit, jak je nazdobit a vlastně jsou to takové mini dortíčky, které se hodí kamkoliv. Hlavně na narozeninovou oslavu. Přecejen, kus dortu bývá o něco větší a když vám nechutná, přece nechcete urazit a tak to do sebe ládujete i přes všechnu vaší nechuť...například k původně skryté marmeládě /můj případ/.
Před pár dny jsem jich pár upekla k narozeninám pro bráchu. Vsadila jsem na sladké a na kombinaci, kterou se nedá nic pokazit (jestli nemáte rádi ani banán, kokos a borůvky, tak už fakt nevim)
Těšíte se? Já jo :) 

INGREDIENCE (9 CUPCAKES)

Cupcakes
- 300 g polohrubé mouky
- 140 g třtinového cukru
- 150 ml kokosového mléka 
- 2 lžíce kokosového oleje 
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1 rozmačkaný banán
- zbylá kokosová drť z kokosového mléka, případně půl hrnku předem namočeného kokosu
(1 lžíce libovolné čokoládové pomazánky - za mě buď Alnatura nebo veganská značky Rapunzel)

Šlehačka
- 1 plechovka kokosového mléka značky Albert, které necháme minimálně 9 hodin v lednici, aby ztuhlo
- 1 lžíce borůvkové marmelády

POSTUP  

V míse smícháme vařečkou mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a přidáme špetku soli. Vše pořádně promícháme, aby se suroviny propojily. 
Přilijeme kokosové mléko, kokosový olej a postupně přimícháme i rozmačkaný banán s kokosovou drtí, případně čokoládovou pomazánku. 
Těsto nevyžaduje žádnou další péči, proto jen promícháme a můžeme s ním rovnou do trouby. 
Košíčky naplníme opět do 3/4 a pečeme cca 20 minut při 180°C. 
Prvních 15 minut troubu neotvírejte, jelikož otevřením riskujete, že cupcakes nebudou hezky nadýchané. 
Cupcakes jsou hotové ve chvíli, kdy se na špejli ponořenou do těsta nic nelepí. Poté je vytáhněte, nechte 5 minut být a pak přendejte na mřížku, aby vychladly. 
Mezitím si vyndejte plechovku ztuhlého kokosového mléka, lžící vyjměte ztuhlou část a prošlehejte s borůvkovou marmeládou, která šlehačku krásně obarví a zároveň mírně osladí, proto není potřeba přidávat další cukr. Další výhodou kokosové šlehačky je to, že se vám jen tak nesrazí a stačí ji prošlehat pár minut.
Jakmile cupcakes vychladnou, můžeme je začít zdobit šlehačkou, případně cukrovým zdobením, aby byly ještě hezčí. 


5 komentářů:

  1. Moc pěkné, určitě skvěle chutnají! :)

    OdpovědětVymazat
  2. šlehačka mi sice trochu teče a asi jsem do ní dala moc marmelády (je hafo sladká), ale těsto je božské! :) dík :)

    OdpovědětVymazat