čtvrtek 31. července 2014

Borůvkový sirup

V létě mě baví nejvíc to, že nemám takovou potřebu jíst/pít teplý věci, takže zvládnu klidně celý den jen s mísou ovoce a zeleniny. 
Co se týče pití, bez váhání u mě vede voda, ideálně s vymačkaným citrónem/limetkou/natrhanou mátou. Občas si dopřávám domácí limonádu (okurkovou <3), smoothie a občas se mi taky zasteskne po domácím sirupu, který byl pro mě v dětství naprostou samozřejmostí...A vzhledem k tomu, že kupovaným sirupům nevěřím, rozhodla jsem se udělat domácí z lesních borůvek (pomocníkem mi bylo aktuální vydání časopisu F.O.O.D.). 
Největší výhodou je především to, že ho nemusíte zavařovat, což se ale samozřejmě odrazí na jeho trvanlivosti (doporučuji max.měsíc).



INGREDIENCE (1 l)

- 4 hrnky borůvek
- 2 hrnky třtinového cukru 
- 3 lžíce citrónové šťávy 


POSTUP

Borůvky rozmixujeme tyčovým mixérem, smícháme s polovinou třtinového cukru a necháme hodinu odležet.
Borůvky přecedíme přes gázu a vymačkáme, abychom z nich dostali co nejvíce šťávy.
Přimícháme citrónovou šťávu a dáme povařit na cca 7 minut. Na povrchu se začne tvořit pěna, kterou průběžně sbíráme.
Sirup přelijeme do vymyté lahve a uchováváme v lednici.



Borůvkový sirup se hodí nejen jako šťáva, ale můžete s ním osladit těsto nebo přelít palačinky.

5 komentářů:

  1. Borůvky mám moc ráda a tento sirup, tak to opravdu musí být chuťovka.

    http://missalexy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Sirup vypadá delikátně! Jak dlouho asi vydrží v ledničce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přímo vyzkoušené to nemám, ale v článku doporučuji max. měsíc:)

      Vymazat
  3. tyjo, tak měsíc to je celkem dlouhá doba! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ano, ale neručím za to :D vzhledem k tomu, že u nás si ho dáváme i na palačinky/používáme jako sladidlo, tak nemůžu říct přesně:)

      Vymazat