středa 2. července 2014

Kokosové mléko + osvěžující dezert z avokáda a banánů

Když už jsem se tak pustila do výroby roslinného mléka, rozhodla jsem se i pro kokosové. Nebudu lhát, že jsem se nebála výsledku, ale v poměru surovin a času stráveného přípravou vlastně nebylo co ztratit nebo čeho litovat v případě neúspěchu. 
Na internetu se vyskytuje hned několik receptů na kokosové mléko. Tím nejčastějším je nastrouhaná dužina kokosu zalitá horkou vodou, následně rozmixovaná a vychlazená. Já jsem u sebe přímo kokosový ořech neměla a věřím, že to z čerstvé dužiny chutná určitě o něco lépe. Nicméně sušený strouhanný kokos mi připadal taktéž jako přijatelná varianta a tak jsem ho hned využila..A výsledek? Fantastické kokosové mléko, které jsem během jednoho dne spotřebovala:) Rozhodně mohu doporučit, jelikož nebylo potřeba ani dosladit a chutnalo skvěle i jen tak samotné. 
Jak jsem ho připravila a do čeho všeho jsem ho použila se dočtete níže a v následujím příspěvku, kdy vám představím lahodné cupcakes s borůvkovou šlehačkou. 



KOKOSOVÉ MLÉKO

Ingredience (1 litr mléka)
- 1 hrnek strouhanného kokosu
- cca 1-2 hrnky studené vody (zkrátka aby byl kokos ponořený ve vodě)

Postup

Kokos zalijeme studenou vodou a necháme přes noc (nebo dvě) v lednici. Během toho se do kokosu voda pěkně vsákne, takže před mixováním směs opět trochu zalijeme (ale opatraně a radši postupně, ať nemáte mléko moc vodnaté). Mixujeme asi 4-5 minut a poté přecedíme přes utěrku. 
Kokosovou drť, která nám zbyde v utěrce pořádně vymačkáme a poté použijeme do dezertu (případně se dá sníst jen tak nebo přidat ráno do ovesné kaše). 
Mléko dáme chladit do lednice. Jeho trvanlivostí si jistá nejsem, nicméně doporučuji spotřebovat do tří dnů, stejně jako např. mléko z lískových oříšků, které už po čtyřech dnech není dobré.  

AVOKÁDOVO-BANÁNOVÝ DEZERT

Ingredience (2 porce)
- 4 banány
- 1 avokádo
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce kokosového mléka 
- 2 lžíce kokosové drti 

Postup

Banány nakrájíme a dáme na pár hodin zmrazit. Poté vyndáme a rozmixujeme - vznikne z nich klasická banánová vegan zmrzlina:) 
Ve vedlejší míse rozmixujeme avokádo, kokosovou drť, kakao a kokosové mléko. 
Rozmixované banány vrstvíme společně s avokádovou pomazánkou. Díky banánům je dezert sladký dost:) 

2 komentáře: