neděle 31. srpna 2014

Nakládané tofu

Když jsem prvně přišla na chuť nakládanému hermelínu, měla jsem pocit jako by mi někdo zatajoval celý život to nejlepší jídlo (což je vlastně docela dobře, jinak nechci vědět, jak bych teď vypadala). Dobře uleželý hermelín, který plave mezi ostatními v pořádné vrstvě oleje, prokládaný cibulí.
Naprosto ideální pro mě a můj nejzdravější jídelníček. Vždycky mi pak bylo těžko, vždycky jsem se proklínala a za (někdy necelý) měsíc si dala další, protože je to prostě sakra dobrý, i kdyby mi pak mělo být znova zle.

Nedávno mě tahle chuť opět přepadla a protože se chci stravovat vegansky (což znamená, že na blogu už ani jiné než veganské recepty v budoucnu nenajdete), rozhodla jsem se naložit si tofu. 
Samozřejmě jsem předem počítala s tím, že tofu a hermelín mají trochu jinou chuť a proto nepočítejte s tím, že se tofu během pár dní v chladu promění na rostlinný hermelín. Ne, nepromění, ale dobrota je to veliká! 


INGREDIENCE (do 500 ml uzavíratelné skleněné nádoby)

- 1 balení tofu natural   
- 1 cibule 
- 1 a 1/2 lžíce mleté papriky
- 4 stoužky česneku
- sůl
- hrst barevného pepře
- 50 g sušených rajčat
- 1 feferonka 
- roslinný olej 
(do nakládaného tofu můžete přidat i olivy, kterými rozhodně nic nezkazíte, pokud je máte rádi)

POSTUP

Tofu si nakrájíme na kostičky, přibližně o velikosti 1 cm a dáme do mísy.
V míse posypeme tofu mletou paprikou, lehce osolíme a přidáme 4 stroužky prolisovaného česneku. Vše promícháme, aby byly všechny kousky tofu dostatečně okořeněné. 
Poté si nakrájíme na větší kousky cibuli, feferonku a sušená rajčata, která rozhodně nevynechte, protože v závěru jsou nezbytnou součástí výsledné chutě nakládaného tofu.
Do skleněné nádoby dáme jako první tofu, poté ho poklademe vrstvou cibule, feferonkami, sušenými rajčaty a posypeme pepřem. Vše zalijeme velice pomalu olejem, aby se nezačaly tvořit vzduchové bublinky díky kterým se tofu může začít rychle kazit. Poté opět pokračujeme ve vrstvení, dokud nenaplníme celou sklenici. 
Tofu necháme uležet v chladu minimálně 5 dní před podáváním. Trvanlivost nemám vyzkoušenou, ale doporučuji sníst během dvou až tří týdnů.  



1 komentář:

  1. naposledy som jedla nakladany hermelin v Brne a doteraz si pamatam tu skvelu chut mnam!... ak co i len trosku podobne chuti tofu, tak je to ciste nebicko v papulke :)

    OdpovědětVymazat