pátek 22. srpna 2014

Veganský borůvkový dort

Poslední dobou mě baví zkoušet co nejvíc nových věcí. A u jídla to platí dvojnásob, protože nikdy nevíte předem, jak to dopadne, pokud zrovna neděláte ověřený recept již po několikáté..a i když si věříte, nástrah je spousta - odlišná teplota surovin, sražený krém, SRAŽENÉ MASCARPONE (o tom raději příště, doteď to ještě vstřebávám..), chvilka nepozornosti blbosti, kdy se korpus rozpadne na deset částí na zem a tak dále.. 

Pokud budete alespoň trochu dávat pozor, nemusíte se přípravy borůvkového dortu bát:) Před týdnem jsem ho pekla do Barevné kavárny a zrovna teď ho peču znova. Nemůžu si pomoct, ale chutná božsky, navíc vyvrací všechna tvrzení (ano, stále si to myslí hodně lidí kolem mě), že jíst vegansky znamená jíst buď trávu/salát, nebo že jídlo (a už vůbec né dorty) nemůže být prostě nikdy tak dobré, jako pořádnej guláš se šesti/ultra máslový dort z cukrárny. 
Já vám řeknu, že může. Navíc v případě tohohle receptu si stojím za tím, že je to jeden z nejlepších dortů, které jsem kdy jedla. Receptů jsem spojila hned několik, inspirací mi byly především zahraniční stránky, které mi vyjely mezi prvními odkazy pod hledaným "vegan chocolate cake" a z části pomohl i můj oblíbený Veganotic:)
Tak pojďme na něj!


INGREDIENCE

Korpus
- 100 g celozrnné hladké žitné mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g třtinového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 50 g kakaa 
- špetka soli
- 65 ml kokosového oleje 
- 130 ml domácího borůvkového sirupu (můžete nahradit jiným, ale borůvkový sirup přidá těstu jedinečnou chuť a navíc ho krásně provoní)
- 200 ml vlažného roslinného mléka (případně vody)
- 2 hrsti borůvek (ty rozmixujete společně s mlékem, ale nejsou nutností)
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu

- borůvky a borůvkový sirup na ozdobu

Krém
- 1 plechovka kokosového mléka značky Albert (to je velmi důležité, některá kokosová mléka totiž někdy neztuhnou tolik a potom je není možné vyšlehat) 
- 120 g borůvek (případně můžete nahradit borůvkovou marmeládou)
- moučkový cukr (většinou dávám 2 lžíce, ale je dobré v průběhu ochutnávat a sladit podle vaší chuti:))

POSTUP

Rozpálíme si troubu na 180°C a připravíme těsto na korpus. 
V míse smícháme obě mouky, kakao, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a pořádně promícháme metličkou, aby se ingredience spojily. 
Poté si rozmixujeme borůvky s roslinným mlékem a pomalu zamícháme do suchých ingrediencí.
Pak začneme přidávat rozpuštěný kokosový olej, borůvkový sirup, jablečný sirup a vanilkový extrakt. 
Těsto nenecháváme dlouho odležet, proto ho hned přelijeme do vymazané formy a dáme péct na půl hodiny. 
Korpus po upečení vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout.

Krém je velice jednoduchý. Kokosové mléko si kupte aspoň den předem, ať vám stihne v lednici pořádne ztuhnout (minimálně 12 hodin).
Z mléka odebereme ztuhlou část, kterou budeme společně s rozmixovanými borůvkami šlehat cca 3-5 minut. 
Poté stačí přidat moučkový cukr dle chuti, případně ztužovač šlehačky, který ale nebývá potřeba:) 


Dort ozdobte borůvkami a sirupem. Poté dejte chladit do lednice:) 


P.S.: Dort se dá různě obměňovat, můžete takto snadno vytvořit malinový dort, případně poskládat několik pater na sebe. Díky kokosové šlehačce je dort krásně lehký, tudíž ideální na letní oslavy a posezení:) 
A pokud vám zbyde trochu borůvkové šlehačky, počkejte si na příští snídaňový recept:) 

1 komentář: