pondělí 8. září 2014

Mrkvovo-kokosový krém se zázvorem

Léto už se naštěstí zase vrátilo zpět, nicméně tomu není ani týden, kdy jsem byla pomalu smířená s tím, že začne podzim. A s podzimem přichází nejen zima v mém bytě, ale i nachlazení (kterému odolávám jen do chvíle, než mě nakazí všichni v mém okolí). 


Tenhle recept si někam uložte, protože během zimy se určitě bude hodit a kromě toho je to chuťově skvělá a poměrně neobvyklá záležitost. 
Recept jsem se naučila od Radka Šubrta ve škole vaření v Chefparade. Tentokrát jsem ho upravila do veganské podoby a pokud nejste zvyklí na pálivá jídla, stejně jako já, uberte zázvor a dejte klidně jen polovinu. A pokud jste nemocní, klidně dejte víc. Společně s klasickou česnečkou beru tuhle polévku jako uzdravující zázrak:)

INGREDIENCE

- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 velká cibule
- 500 g na kostky nakrájené mrkve
- 100 g zázvoru
- 2 kapie
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- sůl
- pepř
(špaldový krém na ozdobu = veganská alternativa smetany)

POSTUP

Ve větším hrnci necháme na kokosovém oleji zesklovatět najemno pokrájenou cibuli.
Poté přidáme nakrájenou mrkev, zázvor a kapie (v původním receptu jsme kapie udili, čímž si přípravu polévky o dost prodloužíte).
Vše zalijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme pokličkou a vaříme dokud zelenina nezměkne (cca 20-30 minut). 
Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém, přimícháme kokosové mléko, osolíme, opepříme a poté povaříme 2 minuty. 
Hotovou polévku můžete ozdobit špaldovým krémem a čerstvě nadrceným pepřem.  


Žádné komentáře:

Okomentovat