úterý 14. října 2014

Bezlepkový koláč s avokádem

Je tomu pár měsíců, co se mi do rukou dostala knížka "Život bez pšenice". 
Každý mě utvrzoval v tom, jak to změnilo jeho pohled na potraviny obsahující pšenici, jak je fajn ji vyřadit z jídelníčku a vůbec si pamatuji pár situací, kdy padla věta "V tom je pšenice, to já jíst nebudu" (pokud nepočítám noční postávání před klubem, kde nás mohla před hladem zachránit jen stánková pizza).

Knížka je určitě dobrá a rozhodně bych ji doporučila všem, jen je potřeba ji brát trochu s rezervou. 
Zatím jsem k vyřazení pšenice nedospěla, nicméně mě to opět přivedlo k novým zkušenostem a výzvám, jako je třeba polentová pizza a nebo tento koláč, který je navíc zdravý, protože v něm není  přidaný cukr a ani trochu čokolády:)

Koláč jsem upekla v trochu atypické srdíčkové formě, kterou jsem pořídila v překrásném obchodě Home for Emma v Kunraticích. Pokud milujete pastelové barvy a retro, rozhodně byste neměli s návštěvou obchodu otálet:) 
V receptu uvádím množství na klasickou kulatou formu na koláče. Do srdíčkové formy mi stačilo poloviční množství ingrediencí a ačkoliv toho bylo méně, i tak mi koláč vystačil na dvě snídaně:)

INGREDIENCE 

Těsto
- 220 g rýžové mouky
- 100 g změklého veganského margarínu (já používám značku Alsan)
- 100 ml vody 

Náplň
- 1 zralé avokádo
- 2 banány
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžíčka arašídového másla
- 50 ml špaldového krému nebo jiné rostlinné smetany
- cca 4 lžíce agávového sirupu na oslazení 


POSTUP

Nejprve si připravíme těsto. 
Mouku prosijeme na vál a přidáme margarín nakrájený na kousky. Začneme pomalu zpracovávat rukama, až nám vznikne drobenka. 
Pomalu přilíváme vodu a zapracováváme do těsta. Každá mouka nasává vodu trochu jinak, proto vodu lijte raději pomalu, dokud vám nevznikne pevné těsto, které se nelepí.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit do lednice aspoň na 10 minut.

Mezitím si připravte náplň, která nezabere víc než 5 minut.
V míse rozmixujte avokádo s banány a poté promíchejte s kakaeem, arašídovým máslem a špaldovým krémem, který vytvoří krásnou jemnou chuť. 
Na závěr oslaďte podle chuti agávovým sirupem. Sladit nemusíte moc, jelikož banány jsou samy o sobě sladké dost.
Tuhle "čokoládovou" směs můžete využít nejen do koláčů, ale třeba i do palačinek, případně nemusíte vůbec přidávat špaldový krém/smetanu a vznikne vám skvělá pomazánka, která svou chutí i složením předčí kdejakou Nutellu:)

Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném vále rozválíme. Přiznám se, že s rýžovou moukou mi to moc nešlo, vzhledem k tomu, že není moc pružná. Proto jsem těsto do formy vytlačila. 
Jakmile máme těsto uvnitř formy, propícháme vidličkou a dáme péct na 5-8 minut do trouby při 180°C. Těsto z rýžové mouky jsem ani nemusela ničím zatížit, jako tomu bývá u koláčů z mouky pšeničné. Těsto se u nich totiž při vysoké teplotě rádo zvedá. Nicméně byl to můj první pokus s rýžovou moukou, takže doporučuji raději těsto průběžně sledovat:) 

Po pár minutách v troubě formu vyndámě a nalijeme do ní avokádovo-banánovou směs. Vrátíme zpět do trouby a pečeme cca 45 minut při 180°C. 

Poté už jen necháme vychladnout a můžeme podávat. Koláč skvěle chutná i s kokosovou šlehačkou (kokosové mléko značky Albert necháte přes noc v lednici, vyjmete tuhou část a vyšleháte s moučkovým cukrem).  




2 komentáře:

  1. Tak tohle vypadá úplně fantasticky, zrovnas jsem na FB přemýšlela a ptala se, jak vše lze avokádo využít, stačí mi dosehnat pár ingrediencí, které snad u nás seženu,doufám a pustit se do toho.
    Na tvůj blog jsem narazila až nyní, ale hned si ho zakládám k oblíbeným a projdu si ho pěkně od začátku, je moc krásný a plný inspirace, moje gusto=))
    Těším se na další dobroty,
    Lucka

    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. jednou jsem tento koláč ochutnala na párty a byl fakt úžasný! kousek mi spadl na zem a nebudu lhát, zbytek večera už nestál za moc!
    Musím si ho brzo upéct.

    chickenteryiaki.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat