pondělí 20. října 2014

Dýňový chlebíček

Já vím, že dýňových receptů je teď všude kolem plno a je poměrně těžké se rozhodnout, co si z dýně uvařit/upéct. 
Pamatuji si, jak jsem asi před třemi lety nadšeně koupila dýni a že teda udělám svůj první dýňový a zároveň veganský oběd. Slavnostní oběd, navíc ze sezónní dýně, prostě paráda. Tohle všechno se mi honilo hlavou, včetně představ o tom, jak dostanu uznání za nejlepší oběd a do té doby uvařené jídlo celkově.
Menu vůbec nebylo složité, jednalo se jen o dýňovou polévku a zapečené brambory s tymiánem a dýní (pokud si dobře pamatuji). Na první pohled asi nic, co by se dalo zkazit..
A samozřejmě, nic se nezkazilo, já nadšeně servírovala a hlavní chybu vidím pravděpodobně v koření a celkově špatném dochucení (nejspíš jsem ani neochutnávala, dělala jsem podle receptu, tak co se taky může zkazit, žejo..).
Celé tři roky se mi tedy hlavou honí vzpomínka na naše zklamané výrazy, kdy jsme se teda rozhodli, že tu dýňovou polévku jíst nebudeme a že to všechno radši vyhodím. Katastrofa, selhání, dýni už nikdy víc. 

Teď jsem se ale odhodlala a stihla hned tři dýňové speciality v jednom týdnu - dýňový chlebíček, dýňové pyré s marinovaným seitanem a dýňové cupcakes. Jo, kdyby to tak bylo i před těmi třemi lety.. 

Každopádně tím chci říct, ať se nenecháte odradit prvotním neúspěchem. Já bych tu mohla docela dost vyprávět, ale zrovna snídám dýňový chlebíček, který se nedá pokazit, pokud budete postupovat podle receptu:) 



INGREDIENCE

- 340 celozrnné žitné mouky
- 200 g třtinového cukru
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 500 ml dýňového pyré (Dýni hokkaido rozřízněte na dvě poloviny, vyjměte semínka a pečte přibližně hodinu v troubě, dokud nezměkně. Poté vyjměte vnitřní část a máte hotovo, případně dýni nakrájejte na kousky i se slupkou a vložte do mixéru).
- 2 lžíce roslinného oleje
- 50 ml vody
- 70 g hořké čokolády
+ olej a kokos na vysypání formy
+ 50 g hořké čokolády a 2 lžíce kokosového oleje na polevu


POSTUP

V míse smícháme všechny sypké ingredience (tedy mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a skořici). Poté přidáme dýňové pyré, olej a vodu. Vše pořádně promícháme vařečkou a nebo ideálně metličkou, aby se ingredience spojily dohromady. 
Přidáme hořkou čokoládu nasekanou na kousky (skvěle by v chlebíčku chutnaly i ořechy:)). 
Pokud bude těsto moc pevné, přidejte klidně víc vody. Konzistence by měla být tak akorát hustá, aby směs šla nalít s pomocí stěrky do formy, kterou vymažeme olejem a náslědne vysypeme kokosem, aby šel chlebíček dobře vyjmout.
Pečeme v troubě při 180°C asi 40-45 minut. Před vyndáním z trouby ponořte do těsta špejli a pokud se na ní nebude těsto lepit, máte hotovo:) 

Chlebíček nechte vychladnout a poté vyjměte z formy. 
V kastrůlku rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a lehce přelijte chlebíček. Na závěr můžete využít semínka z dýně a chlebíček jimi posypat.

1 komentář:

  1. Ten vypadá krásně, zkusím o víkendu! :-)

    OdpovědětVymazat