pátek 10. října 2014

Lívance s borůvkovým sirupem

Krásné ráno všem! 

Pokud se během rána nemůžete rozhodnout, co si připravíte k snídani (a máte aspoň chvilku času na přípravu), mám pro vás skvělý tip. 
Tentokrát jsem připravila výborné veganské lívance s borůvkovým sirupem a čerstvými fíky, které jsou v současné době k dostání snad v každém supermarketu, co jsem tak při letmé cestě mezi regály stihla postřehnout. 
Ingrediencí není potřeba moc a borůvkový sirup si můžete buď udělat doma podle receptu TADY, nebo rovnou zakoupit ve zdravé výživě. 



INGREDIENCE

- 250 g hladké mouky (ideálně špaldové)
- 180 ml rostlinného mléka 
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce agávového sirupu
- 1 lžíce kypřícího prášku
- kapka vanilkového extraktu (pokud do lívanců přidáte navíc sójové mléko s příchutí vanilky, budete se po celou dobu snídaně rozplývat nad příjemnou chutí, což ale platí i v případě, že použijete např. mléko kokosové..)

- kokosový olej na smažení
- borůvkový sirup a čerstvé fíky na ozdobu 

POSTUP

V míse smícháme hladkou mouku, kypřící prášek a promícháme. Přidáme mléko, kokosový olej, kapku vanilkového extraktu a dosladíme agávovým sirupem. Sirup můžete nahradit jakýmkoliv jiným (klidně i tím borůvkovým, kterým jsem lívance přelila), případně můžete použít i cukr.
Směs důkladně promícháme metličkou, aby se nám nevytvořily hrudky. Konzistence by měla být o něco hustější než na palačinky. 

Na rozpálené pánvi (nebo v lívanečníku, chcete-li klasické malé lívance) rozpustíme kokosový olej, díky kterému se lívance nebudou přichytávat a navíc ještě krásně voní, takže i vaření po ránu se stává příjemným.   
Naběračkou nabereme těsto a na rozpálenou pánev nalijeme tolik těsta, aby každý lívanec měl průměr cca 10 centimetrů, ale to už záleží víceméně na vás.
Pánev přiklopíme a necháme opékat na středním žáru 2-3 minuty z každé strany. Doporučuji dávat lívance na sebe pod nějaký poklop, aby hned nevychladly.

Na závěr přelijeme lívance borůvkovým sirupem a ozdobýme čerstvými fíky. Ovoce i sirupy můžete obměňovat (sójovým jogurtem také nic nezkazíte), takže se nemusíte bát, že by vás po pár pokusech lívance přestaly bavit.




1 komentář:

  1. No mňam! Ať je ráno! :-D krásné fotky:-)

    OdpovědětVymazat