středa 15. října 2014

Seitan na víně

Záměrně přidávám tenhle slavnostní recept v půlce týdne, jelikož do nedělního oběda je stále času dost a tak můžete trénovat a vesele shánět suroviny:)
Mám obrovskou radost, že nejen v Praze vzniká spousta nových veganských restaurací, které nefungují pouze jako klasický bufet a nenabízí jen jídla jako je čína s tofu na tisíc způsobů..tím neříkám, že občas ráda nenavštívím restaurace typu Loving Hut, ale zkrátka je mi bližší klidnější prostředí normální restaurace, tedy pouze za předpokladu, že její součástí je i milá obsluha. 
Rozhodla jsem se tedy i u sebe doma přejít na vyšší level a rychlý kuskus se zeleninou nechat na horší (hektičtější) časy. 
Tentokrát jsem připravila seitan na víně, který je inspirován klasickým receptem na hovězí pečeni.
Seitan je v podstatě pšeničný lepek, který se často používá ve veganské kuchyni. Vyrobit si ho můžete i doma (na internetu je spousta receptů, stačí vám pšeničná mouka, voda a přibližně hodina volného času) a nebo se dá koupit ve zdravé výživě.
Víno mám ze stránky Nonsolonero a volila jsem klasicky podle složení a vlastního uvážení, aby se chuťově hodilo k tomuto receptu.
Na stránce najdete kromě skvělého vína i vinnou želatinu (veganskou), kterou jsem ochutnala vůbec poprvé a musím říct, že využití v kuchyni pro ni rozhodně najdete. Minimálně jako předkrm a často se doporučuje také k sýrům.


Pojďme ale konečně na recept:)

INGREDIENCE

- 1 lžíce másla (používám rostlinnou značku Provamel)
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička drceného kmínu
- hrst kuliček černého pepře
- 1 balení seitanu natural
- čerstvě namletý barevný pepř 
- sůl
- 100 ml červeného vína + 20 ml na podlití seitanu během pečení
- 50 ml vody

(šťouchané brambory + strouhaný celer jako příloha)


POSTUP

Ve větším hrnci si rozpustíme lžíci másla a na něm necháme zpěnit cibuli nakrájenou na větší kusy.
Poté přihodíme nakrájenou mrkev na kolečka a chvilku restujeme. 
Přidáme mletý zázvor, kmín, pár kuliček černého pepře a podlijeme vínem, které necháme úplně zredukovat. 
Mezitím si rozehřejeme troubu na 180°C.
Seitan nakrájíme na plátky, které lehce opepříme a osolíme z obou stran.
Poté seitan naskládáme do zapékací mísy, přidáme zeleninu z hrnce a podlijeme 20 ml vína a vodou. 
Pečeme asi 30 minut. U seitanu je výhoda, že nemusíte čekat dlouhé hodiny, než změkne, jak tomu bývá zvykem u masa. 

Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory s nastrouhaným celerem, chuťově se to skvěle doplňuje:)


2 komentáře:

  1. Recept vypadá úžasně!:) Ohledně alergie na lepek: Celiakie je dědičné onemocnění, přičemž výskyt u příbuzných 1. stupně je 8–18 %, u jednovaječných dvojčat až 70 %. K projevům trvalé nesnášenlivosti lepku patří typické zánětlivé změny sliznice tenkého střeva, jež vedou k porušenému vstřebávání všech živin, vitaminů, minerálů a také vody.
    http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/novinky/nelecena-celiakie-muze-zpusobit-vazne-zdravotni-komplikace

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, zní to skvěle. Na kolik porcí je ten recept? :)

    OdpovědětVymazat