úterý 28. října 2014

Seitan s česnekem a švestkovým čatný

Poslední dobou mě baví vytvářet nové chutě, kombinovat sladké se slaným a zároveň zkoušet klasické recepty ve veganské verzi, jako třeba seitan na víně
Inspiraci nejčastěji čerpám ze sezónních surovin, starých kuchařek a nebo časopisů, které třikrát do roka proberu, vystřihnu zajímavé recepty a když si nevím rady, sáhnu právě po nich:)

Tentokrát jsem při listování narazila na "švestkový kečup" od Lenky Požárové z letního Apetitu minulého roku. Přišlo mi to jako perfektní nápad, tak jsem se vydala nakoupit s nadšením, že zase zkusím něco nového. 
Při výběru švestek buďte obezřetní. Mám pocit, že většina supermarketů vám nenabídne o moc víc než nedozrálé švestky (proto tam také zeleninu a ovoce nakupuji poměrně nerada). Zralé švestky poznáte tak, že jsou pevné, což je docela boj, pokud hledáte ve velké bedně, která se několikrát za den přehodí/doplní a švestky se otlučou. 
Pokud máte švestky, máte vyhráno. Recept jsem si poupravila podle sebe a musím říct, že jsem byla z výsledku nadšená:)



INGREDIENCE (2 porce)

- 1 balení seitanu natural
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě nadrcený pepř + celé kuličky

- 500 g čerstvých švestek
- 40 ml jablečného octa
- 30 g třtinového cukru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- špetka čerstvě nadrceného pepře 

+ agávový sirup na doslazení (Záleží, jak moc máte sladké švestky. Proto nezapomeňte průběžně ochutnávat, aby ve výsledku čatný nebylo moc kyselé.)

+ kuskus jako příloha k podávání

POSTUP

Seitan si nakrájíme na plátky a potřeme prolisovaným česnekem a směsí z olivového oleje, majoránky, soli a pepře. Ideální je nechat uležet v lednici přes noc (nebo aspoň 1-2 hodiny, aby seitan pořádně vstřebal vůni a chuť).

Švestky odpeckujte, nakrájejte na kousky a zalijte 100 ml vody a jablečným octem. Přidejte cukr, koření a rozmačkaný česnek.
Přiveďte k varu a duste asi 20 minut, až se švestky úplně rozvaří. Směs rozmixujte a propasírujte přes sítko.
Propasírovanou směs vraťte na plotnu, přiveďte k varu (případně doslaďte) a horké plňte do šroubovacích sklenic. Ty uzavřete, obraťte dnem vzůhru a nechte vychladnout. 
(Celkem mi množství vyšlo asi na 550 ml)

Marinovaný seitan opečte z obou stran na pánvi a kuskus připravte dle návodu. Jakmile máte vše hotovo, můžete společně podávat:) 

Žádné komentáře:

Okomentovat