neděle 26. října 2014

Sezónní polévka z červené řepy

Posledních pár dní je venku pořád ošklivo, všichni kolem mě jsou nemocní a já pomalu podléhám každoročnímu nachlazení, které mě většinou dostihne při změně počasí.
Podzimní dny trávím nejraději v posteli a když už jdu něco vařit, tak ze sezónních surovin, které mi vždy připomenou vůni daného období.
Podzimu vévodí v mé kuchyni především červená řepa, vůně pečených jablek, dýňové pyré a cibule, kterou miluji celoročně. 

Tato polévka z červenné řepy je rychlá, zdravá, poměrě dost levná a hlavně moc dobrá:) A navíc se nemusíte e bát, že červená řepa přebije svou chutí ostatní suroviny. 


INGREDIENCE

- 2 lžíce rostlinného tuku/veganského "másla" (Já používám Provamel, protože cibuli zpěněnou na něm mám nejradši.)
- 1 větší cibuli
- 1 mrkev
- 1 bramboru
- 500 g pečené červené řepy 
- bobkový list
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl
- rýžovou smetanu a čerstvou petrželku k podávání


POSTUP

V hrnci necháme rozpustit máslo a na něm zpěníme cibuli, dokud nezezlátne.
Poté přidáme nakrájenou mrkev, nakrájenou bramboru a oloupanou řepu na kousky. Dohromady restujeme 4 minuty a následně přidáme bobkový list, pepř, tymián a kmín. 
Vše zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme přibližně 20 minut, aby nám zelenina hezky změkla. 
Jakmile je zelenina uvařená, rozmixujeme tyčovým mixérem.
Na závěr dosolíme podle chuti a podáváme ozdobené rýžovou smetanou a čerstvou petrželkou:)


Nádobí : Home for Emma

3 komentáře:

  1. ta vypadá krásně!!! my děláme podobnou polévku, ale přidávám do ní listy z řepy! www.beautypusinka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky! Moc se mi líbí ten barevný kontrast krvavě rudé polívky, Tvých nehtů a něžného prostírání :)

    OdpovědětVymazat