neděle 23. listopadu 2014

Seitan se šípkovou omáčkou

Pomalu, ale jistě se blíží první mrazíky, kdy šípky dozrávají do nejsladší chuti, což poznáte především díky tmavšímu zbarvení plodů.
Šípky jsou pro mne ideálním zdrojem vitamínů, především v tomto období, kdy se můžeme bránit proti nachlazení například šípkovým čajem a nebo domácím šípkovým sirupem.
Jejich výhodou je také dostupnost. Stačí si udělat ranní procházku přírodou a ani nepotřebujete zahradu. 
Já si včera přivstala a šla jich pár nasbírat, abych mohla konečně vyzkoušet svou první šípkovou omáčku.  

Šípková omáčka se podává nejčastěji ke zvěřině, ale s takovým receptem se na mém blogu můžete rozloučit.
Velmi často se do omáčky přidává místo čerstvých šípků zavařenina, nicméně tu já doma neměla a udělala jsem si to zase tak trochu po svém. 
Pokud ale budete mít čas, určitě doporučuji nasbírat šípků co nejvíc. Využít se dají buď na zmiňovaný čaj, sirup a nebo marmeládu, kterou si pak můžete vychutnávat celoročně, třeba až do dalšího přelomu podzimu - zimy. 


INGREDIENCE

- 1 balení seitanu natural
- 3 lžíče arašídového oleje
- 20 kuliček černého pepře
- 10 kuliček jalovce
- 10 kuliček nového koření
- sůl
- 1/2 lžičky čerstvě nadrceného barevného pepře
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- špetka kmínu
- 70 ml červeného vína
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petřel
- 1/4 celeru
- 3 hrnky čerstvých šípků (případně 200 ml šípkové zavařeniny)
- špetka cukru

- kuskus nebo knedlíky k podávání

POSTUP

Seitan nakrájíme na plátky a z obou stran posolíme. Poté naložíme do marinády, kterou vytvoříme smícháním arašídového oleje, pepře, jalovce, nového koření, kmínu a mletého zázvoru.
Necháme uležet v lednici přes noc (nebo alespoň tři hodiny, aby seitan pořádně vstřebal všechny chutě).
Šípky pořádně propláchneme a odřízneme stopku a spodek. 
Nasypeme všechny šípky do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byly pod vodou.
Necháme vařit 30 minut, poté rozmixujeme a přecedíme přes síto, abychom v omáčce neměli semínka. Pokud máte doma lis na ovoce, můžete si jím usnadnit práci:)
Na pánvi zpěníme cibuli, přidáme cukr, mrkev, petržel, celer a restujeme asi 10 minut. 
Ke kořenové zelenině přilijeme šípkovou omáčku, osolíme a necháme lehce projít varem.
Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C a do zapékací mísy vložíme plátky seitanu podlité trochou červeného vína (seitan podlévaný červeným vínem mám vůbec moc ráda, při pečení mi připomíná vůni klasického vepřo-knedlo-zelo a pokud to s vínem nepřeženete, nasákne tak akorát, takže je ve výsledku krásně šťavnatý).
Zapékací mísu dáme na 15 minut do trouby, aby se víno odpařilo. 
Poté přidáme k seitanu zeleninovou směs s šípkovou omáčkou a vaříme cca 30 minut, dokud zelenina nezměkne. 

Servírujeme dohromady s kuskusem:) 


  

2 komentáře:

  1. Miluju šípky! A ty fotky jsou opět překrásné

    OdpovědětVymazat
  2. akurát som rozmýšľala, čo so seitanom, ktorý mi ešte zostal... asi sa inšpirujem, vyzerá to super.. :)

    OdpovědětVymazat