úterý 25. listopadu 2014

Tartaletky s čokoládovým krémem


Vánoce už se pomalu (vlastně spíš hodně rychle) blíží a já jsem slíbila, že se tu objeví i pár receptů na cukroví, protože pro mě jsou to první veganské Vánoce a o to víc se pečení cukroví nemůžu dočkat.

Tartaletky jsem pekla spíš jen tak, ale pravděpodobně je budu opakovat, protože jsou moc dobré a pokud použijete 90% čokoládu, kterou doporučuji, nejsou ani tak sladké, jako tomu bývá u většiny cukroví...a taky jich díky tomu můžete sníst mnohem víc:) 
Krém si ale můžete v závěru osladit podle libosti agávovým sirupem (a nebo moučkovým cukrem). Důležité je nechat hotové košíčky pořádně vychladnout, aby se vám v nich krém nezačal rozpouštět, což by znamenalo, že je musíte sníst všechny rovnou..a nebo to zachránit v lednici, kam je dejte v každém případě, protože nejlépe chutnají po minimálně hodinovém odpočinku v chladu:)


INGREDIENCE (30 tartaletek) 

Těsto
- 370 g hladké mouky (použít můžete i špaldovou)
- 30 g moučkového cukru
- 200 g tuku značky Alsan
- cca 150 ml vody (záleží jakou použijete mouku a jak moc vsákne vodu, výsledkem ale musí být vždy pevné těsto, které se nebude lepit)

Náplň
- 2 plechovky kokosového mléka značky AlbertQuality (vychlazené minimálně 12 hodin)
- 150 g hořké čokolády s 90% obsahem kakaa
- 2 lžíce agávového sirupu (dosladit můžete podle sebe)


POSTUP

Na vál si prosejeme mouku, cukr a přidáme nakrájený Alsan na kostky.
Rukama zpracováváme ingredience do jemné drobenky a poté pomalu přilíváme vodu a rukama vypracováváme pevné těsto. 
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet 30 minut v lednici.
Poté ho rozválíme na pomoučeném vále a buď vykrajujeme skleničkou kolečka, která do forem vložíme, a nebo těsto rozdělíme na 30 kuliček, které rovnoměrně vmáčkneme do formiček předem vymazaných tukem. Spodek propíchneme, aby těsto nevyběhlo nahoru (můžete na těsto položit kousek pečícího papíru a zatížit ještě např. hrstí fazolí, ale mě se tartaletky povedly i bez toho. Navíc všechny nedokonalosti můžete zakrýt krémem:)
Formičky naplněné těstem dáme na plech a pečeme při 180°C cca 15 minut, dokud nezezlátnou. 
Poté vyndáme z trouby, necháme 3 minuty chladnout a teplé je vyklopíme z formiček, ideálně na mřížku, kde vychladnout rychleji. 

Krém si připravíme ve větší míse, kam dáme ztuhlou část kokosového mléka (proto musí být v lednici těch 12 hodin, což píšu u každého receptu, kde se "kokosová šlehačka" vyskytuje).
Kokosovou šlehačku prošleháme ve šlehači a přiléváme k ní agávový sirup. 
Na závěr lehce zašleháme vychladlou rozpuštěnou čokoládou.

Tartaletky naplníme pomocí zdobícího sáčku krémem a necháme v lednici uležet minimálně hodinu.

Dortový stojan : Home for Emma

4 komentáře:

  1. Ahoj, recept vypadá krásně. Můžu se jen zeptat, co plánuješ na štědrovečerní večeři? Slyšela jsem o obalené hlívě nebo tofu obaleném v mořské řase :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji:) Co se týče štědrovečerní večeře, tak zatím moc nevím. Minulé Vánoce jsem měla buď tofu a nebo plátky značky Goody Foody, které jsou ale pouze vegetariánské. Teď bych ráda zkusila něco víc, než jen kus tofu:) Před rokem jsem někde viděla recept na "veganskou rybu", která se skládala z celerové směsi, tak možná něco na ten způsob. Každopádně o tom určitě napíšu:)

      Vymazat
    2. Super na článek se budu těšit :)

      Vymazat
  2. Wow – I love the pictures! Want all this stuff, too. You’re making me jealous!
    Also the design of your whole blog is really pretty, girl! ♥
    I’m following you via gfc & look forward for your next post. You’re great – keep going!
    Adoorablee.blogspot.com ♥

    OdpovědětVymazat