neděle 14. prosince 2014

Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky

Tuhle pomazánku bych pravděpodobně měla přirovnat k Nutelle, protože spojení lískových oříšků a čokolády je něco jako definice mého dětství, kdy jsem si ji pravidelně mazala k snídani na levnou veku z obchodu. Jenže mám pocit, že přirovnat k mé pomazánce tuhle směs obsahující sušené mléko, palmový olej a spoustu cukru by byl docela hřích. 
Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je poměrně rychlá záležitost, co se týče přípravy. Výsledek je na sklenici o objemu cca 450 ml, což se rovná několika perfektním snídaním. Jednou z nich jsou i tyhle lívance, které jsem dělala podle receptu TADY. Pomazánku skladuji v lednici a chvilku před podáváním vyndám ven, pokud zrovna nesnídám zmiňované lívance nebo palačinky, které jsou dost teplé a díky kterým čokoládový krém povolí a dá se hezky rozetřít. 



INGREDIENCE (450 ml)

- 120 g lískových oříšků
- 100 g 70% hořké čokolády
- 40 ml kokosového oleje
- semínka 1/2 vanilkového lusku
- agávový sirup na oslazení

POSTUP

Lískové oříšky si přes noc namočíme do vody, kterou druhý den slijeme a oříšky osušíme utěrkou. 
Troubu si předehřejeme na 180°C a na pekáč vyložený pečícím papírem dáme oříšky. Necháme v troubě asi 20 minut, občas pootočíme. 
Oříšky můžeme také opražit na pánvi, což trvá asi 15 minut. Během opékání v troubě/na pánvi se z nich pomalu začne odloupávat slupka.
Oříšky poté vložíme do utěrky, ve které je rukama promneme a třeme o sebe, abychom z nich dostali zbylé slupky. Pokud se vám nepodaří dostat slupky ze všech oříšků, vůbec to nevadí.
Oříšky poté nasypeme do mixéru, přidáme vychladlou rozpuštěnou čokoládu, kokosový olej, vanilku a mixujeme dokud nevznikne pomazánková konzistence. Během mixování vždy na chvilku vypneme mixér a lžící seškrábneme oříšky, které se rády chytají na mixovací nádobu. 
Na závěr pouze osladíme agávovým (nebo jakýmkoliv jiným) sirupem, podle toho, jak chceme pomazánku sladkou. 


 

2 komentáře:

  1. Chystala jsem se ji připravit pro mou milou veganskou návštěvu. Jak je to s trvanlivostí, vydrží v lednici déle, nebo je nutné ji sníst co nejdřív? Díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čekala jsem, že vydrží třeba 14 dnů, bohužel se ale po týdnu a několika dnech začala kazit, takže doporučuji spotřebovat co nejrychleji (dát do palačinek/vaflí/koláčů..) a nebo udělat z poloviční dávky:)

      Vymazat