pátek 12. prosince 2014

Perníčky na poslední chvíli

Nevěděla jsem, jak výstižněji nadepsat tento recept. Perníčky jsou každoroční klasikou na vánočním stole, kde se průběžně střídá několik druhů cukroví, bramborový salát a spoustu dalšího jídla, až do Nového roku (a potom to pokračuje samozřejmě dál..).
Většinou se perníčky pečou s dostatečným předstihem, aby stihly do Vánoc hezky změknout. Určitě nejsem sama, kdo v prosinci nestíhá/dělá vše na poslední chvíli. V takovém případě můžete perníčkům napomoct tím, že do krabice vložíte jablko, aby vzniklo vlhčí prostředí a perníčky rychleji změkly.
A nebo se můžete řídit následujícím receptem, kdy budete z trouby vytahovat již měkké perníčky.
Kouzlo je v kratší době pečení, protože čím déle necháte perníčky v troubě, tím tvrdší a "sušenkovitější" budou.



INGREDIENCE

- 420 g špaldové mouky (jemně mleté)
- 150 g moučkového cukru
- 1 kypřící prášek (použít můžete kypřící prášek do perníku)
- 2 lžíce kakaa (aby měly perníčky hezkou barvu)
- 2 lžíce perníkového koření (které si můžete udělat i doma, na internetu je mnoho receptů, ale kupované je fajn v případě, že opravdu nestíháte)
- 60 g rostlinného tuku (používám Alsan)
- 2 lžíce agávového sirupu
- 1/2 rozmixovaného banánu
- cca 20 ml vody

- kokosový olej + agávový sirup (od oka) na potření perníčků, pokud je chceme lesklé

POSTUP

Špaldovou mouku prosejeme do mísy a smícháme společně s moučkovým cukrem, kypřícím práškem, kakaem a perníkovým kořením.
Přidáme roslinný tuk, které by měl mít ideálně pokojovou teplotu, aby se s ním lépe pracovalo. Pokud ale těsto zpracováváte rukama, tuk začne rychleji měknout pod teplotou vašich rukou.
Poté přidáme agávový sirup, rozmačkaný banán a trochu vody. Hněteme tak dlouho, dokud nevznikne pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici ideálně 24 hodin.
Těsto si před pečením rozválíme na lehce pomoučeném vále a vykrajujeme z něj různé tvary.
Rozložíme na plech, který vyložíme pečícím papírem a pečeme při 180°C 8-10 minut.
Perníčky můžeme po vyndání ihned potřít směsí z kokosového oleje s agávovým sirupem, ale není to nutné.

Vychladlé perníčky můžeme začít zdobit polevou, kterou si připravíme z moučkového cukru a citrónové šťávy (případně přidáme barvivo).
   
 

1 komentář: