neděle 18. ledna 2015

Božské vanilkové vafle

Moje srdce po ránu tíhne vždy k nečemu sladkému, ale to už víte. Během předvánočního šílenství jsem se na chvíli zastavila u obrovského regálu v Tescu, kde zrovna doprodávali vafovač, navíc přesně takový, který jsme si plánovali pořídit domů - ve tvaru srdíček.
Nečekala jsem za těch pár korun žádný zázrak, ale od Vánoc jsem ho ještě nezandala do skříně, což beru jako dobré znamení.
U vaflí jsem se dopátrala k pár zajímavým (a samozřejmě hrozně nečekaným) zjištěním: jsou výborné!, na talíři vypadají vždy krásně, dají se udělat na spoustu způsobů a navíc jsou hotové rychleji, než jsem si myslela (nemusíte šlehat bílky), proto jsem je s radostí zařadila mezi běžné snídaně ve všední dny.

 Vafle v kombinaci s ovocem a vanilkovým Alpro pudingem? Nebezpečná kombinace, která dokáže udělat snad z každého rána to nejkrásnější:)

INGREDIENCE (2 porce)

- 140 g hladké (špaldové) mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce agávového sirupu
- 300 ml sójového mléka s příchutí vanilky (použila jsem Alpro, ale moc dobře chutná i vanilkové od  Alnatury)
- 2 lžíce kokosového oleje
- kapka vanilkového extraktu

- vanilkový dezert Alpro (sežente téměř v každém supermarketu)
- ovoce 
- moučkový cukr na posypání

POSTUP

Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme kypřící prášek a zamícháme metličkou.
Přilijeme sójové mléko a za stálého míchání přidáváme agávový sirup, kokosový olej a vanilkový extrakt. 
Těsto by mělo mít o něco hustší konzistenci než těsto na palačinky a neměly by v něm být hrudky, proto je ideální použít na míchání metličku. 
Hotové těsto nalijeme do nahřátého vaflovače, který zavřeme a necháme péct asi 4-5 minut (záleží na každém vaflovači). Vaflovač otevírám vždy pomalu a sleduji, jestli se horní strana vaflí nepřichytává k vaflovači, to je potom znamení, že ještě nejsou hotové a mohli bychom je roztrhnout. 
Vafle vyndaváme buď za pomocí kleštiček a nebo dřevené špachlte, abychom nepoškrábali povrch vaflovače.
Hotové vafle dávám do zapékací mísy a strčím do lehce vyhřáté trouby, aby nevystydly a abych je mohla podávat teplé.
Poté už jenom potřeme vanilkovým dezertem, přidáme ovoce a posypeme moučkovým cukrem.
  
 Lesní borůvky jsem si napsala na seznam potravin, které hodlám v létě nasbírat a zmrazit na horší časy. Zima je totiž nevyzpytatelná, trvá až moc dlouho a kanadské borůvky mou touhu po borůvkách jen tak neuspokojí (a mou peněženku už vůbec ne).
Výsledné vafle ještě posypu cukrem, abych umocnila jejich úžasnou chuť.
 
 
Máte rádi vafle? A zkoušeli jste je někdy na slaný způsob? Hodlám totiž vaflovač využívat co nejvíc, nebo aspoň do doby, než se vaflí přejím (což si teď neumím a ani nechci představovat), proto uvítám každý tip na vaše oblíbené:)

2 komentáře:

  1. mňam! neštěstí, že nemám vaflovač ...

    OdpovědětVymazat
  2. Ne že by vafle nebyly fajn, ale mnohem víc mě baví tvoje fotky :) Pěkný blog.

    OdpovědětVymazat