sobota 14. února 2015

Špenátový salát s karamelizovanými ořechy, tempehem a červenou řepou

Letos jsem si, ostatně jako každý rok, žádné předsevzetí nedávala. Když chci něčeho dosáhnout/jsem nespokojená, jdu a změním to. Nebudu ale lhát, každý rok myslím na to, abych byla především šťastná a zdravá. To je pro mě základ spokojeného života, navíc se v mém případě tyto dvě věci úžasně propojují - šťastnou mě dělá dobré jídlo, především to zdravé, protože nemusím mít kvůli svému tělu a zdraví výčitky. A jako bonus mi dodává hodně energie, kterou neustále potřebuji, jelikož nevydržím jen tak na jednom místě, jsem hodně cílevědomá a doposud jsem se nenaučila pravidelně odpočívat. 
Tento salát splňuje všechny předpoklady pro zdravý oběd - obsahuje zdravé tuky (vlašské ořechy), bílkoviny (tempeh) a zeleninu (špenát, řepu). 
Přidala jsem do něj tempeh, který je super zdrojem bílkovin a jedním z nejzdravějších sójových produktů. Vyrábí se procesem ferementace (stejně tak jako kvalitní sójová omáčka), obsahuje vitamín B12, je dobře stravitelný a hlavně výborně chutná! Zatím jsem ho vždy kupovala v uzené podobě, ale pokud se vám stane, že dostanete chuť na tento salát (a nebudete mít zrovna tempeh v lednici), můžete použít také uzené tofu. Naposledy jsem to s ním zkoušela, jen jsem ho nakrájela na opravdu tenké plátky, opekla na pánvi s kapkou olivového oleje a byl krásně křupavý. Osobně se ale přikláním k variantě s tempehem:) 
O tom, jak je zdravý špenát a červená řepa se snad zmiňovat nemusím. Karamelizované ořechy jsou křupavé a společně s krémovým balsamicem s příchutí fíků, které jsem chtěla už dlouho ochutnat, vytváří perfektní chuť salátu. 




INGREDIENCE (2 porce)

- 200 g čerstvého listového špenátu
- 1 menší červená řepa
- 1 balení uzeného tempehu
- 70 g vlašských ořechů
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička hořčice
- čerstvě namletý barevný pepř
- himalájská sůl 
- krémové balsamico s příchutí fíků 
- olivový olej
- 1 stroužek česneku (není nutný)

POSTUP

Řepu umyjeme, položíme na kus alobalu, zakápneme olivovým olejem a přidáme stroužek česneku. Zabalíme a dáme péct do trouby na 200°C, dokud řepa nezměkně (cca 50 minut).
Na pánev dáme ořechy a po 3 minutách je posypeme třtinovým cukrem a mícháme dřevěnou špachtlí, dokud nevznikne karamel, ve kterém se ořechy obalí.
Tempeh lehce potřeme hořčicí, zprudka opečeme na olivovém oleji a osolíme. 
Špenát propláchneme, upečenou řepu nakrájíme na tenká kolečka, opepříme, přidáme karamelizované ořechy, tempeh a zakápneme krémovým balsamicem. 

Dobrou chuť!:)


 

Žádné komentáře:

Okomentovat