čtvrtek 23. dubna 2015

Cizrnové pusinky s příchutí Aperol Spritzu

O tom, jak snadná je příprava sněhových pusinek z cizrnového nálevu, jsem psala již minule zde.
Pusinky jsou vážně výborné, proto jsem se rovnou rozhodla upéct dort Pavlova, který se také dělá z bílků (o tom ale až příště) a další várku pusinek, tentokrát s příchutí Aperol Spritzu. Výzvou pro mě byla soutěž "Aperitivo Moment", kterou pořádá FOOD BLOG ROKU 2014, jejíž podmínkou byl recept na finger food (kam řadím i sladké), tak proč to nezkusit? 
Upřímně jsem si netroufla dopředu tipnout, jak výsledek dopadne, ale vzhledem k tomu, že mě baví zkoušet nové chutě, vyplatilo se mi tentokrát trochu experimentovat. 
Aperol Spritz je jeden z mála drinků, které si dávám s radostí, protože je mi bohužel po většině alkoholu spíš zle než dobře. A to i v případě, že si dám víc jak dvě deci vína, což je mimochodem pěkně na nic, protože se ani nestihnu opít a i tak mám druhý den ráno pocit, jak kdybych vypila třikrát tolik. 
Na přípravu Aperol Spritzu budete potřebovat led, vychlazenou skleničku, Aperol, Prosecco, perlivou vodu a plátek pomeranče. Prvně naplňte sklenici ledem, nalijte 1 díl sodovky, 3 díly Prosecca a krouživými pohyby přidejte 2 díly Aperolu. Ozdobte pomerančem a ihned podávejte:) 

INGREDIENCE (2 plechy Aperol Spritz pusinek)

- 1 sklenička naložené cizrny (používám Alnaturu)
- 140 g moučkového cukru
- 1 větší panák Aperolu
- 3 lžíce pomerančové šťávy


POSTUP

Nálev z cizrny slijte do větší mísy a začněte šlehat. V ideálním případě přenechte práci kuchyňskému robotu a mezitím si vychutnejte vychlazený Aperol Spritz. 
Cizrnový nálev je potřeba šlehat několik minut, dokud nevznikne pevný sníh. Teď vás možná napadá otázka, jestli pusinky nebudou chutnat po cizrně - samozřejmě, že nebudou, jinak bych je nedělala znova a nebyla z toho pořád tak nadšená. 
Do sněhu začněte pomalu zašlehávat moučkový cukr a po lžících přidávejte pomerančovou šťávu. Na závěr přilijte Aperol a ještě chvilku pokračujte ve šlehání. Tekuté ingredience přidávejte opravdu pomalu, aby byl sníh pořád pevný. Proto jsem raději vynechala Prosecco, které ale v chuti rozhodně postrádat nebudete.    
Můžete také přidat trochu potravinářského barviva, pusinky získají sytější oranžovou barvu. Sníh nezapomeňte ochutnat a podle vlastního uvážení můžete přidat maličko cukru/Aperolu/pomerančové šťávy, ale velice opatrně, aby ze sněhu nevznikla tekutá hmota.  
Poté přichází nejzábavnější část - tvoření pusinek. Naplňte si sněhem cukrářský sáček a krouživými pohyby tvořte pusinky na plech vyložený pečícím papírem. 
Troubu předehřejte na 100°C a pečtě asi hodinu a dvacet minut. Hlídejte, aby se pusinky nepřipekly. Jakmile půjdou odloupnout od pečícího papíru, můžete plech vyndat. 


3 komentáře:

  1. To vypadá zajímavě. Budu muset vyzkoušet. Ale nemám Aperol ( a vlastně ani nevím co to je ). Čím by se dal nahradit? Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, Aperol lze úplně vynechat (ačkoliv si myslím, že na přípravu letních drinků by se neztratil:)). Můžete tak vytvořit klasické pusinky, případně dochutit zmíněnou pomerančovou šťávou, rozpuštěnou a vychladlou čokoládou nebo vanilkovým extraktem:)

      Vymazat
    2. Díky moc. Jdu do toho :-D Lenka

      Vymazat