úterý 14. dubna 2015

Jahodový jogurt ze silken tofu

Jogurt z tofu? I to je možné! Jestli se ušklíbáte už teď, nezbývá než vás přesvědčit, že výsledek chutná V-Ý-B-O-R-N-Ě!
Chuť tofu ani neucítíte, fakt! Navíc vám stačí pouze čtyři ingredience: čerstvé jahody (nebo jakékoliv jiné ovoce), kostka silken tofu, rostlinné mléko a rýžový sirup. Použít můžete samozřejmě i jiné druhy sladidel, ale já mám nejradši rýžový a datlový sirup. 
Silken tofu jsem dlouho obcházela obloukem, protože supermarkety ho za jinou než neuvěřitelně přemrštěnou cenu neprodávají. Většinou stojí kolem sto korun a výš, to jen tak pro představu. 
V jedné veganské skupině na Facebooku jsem se dočetla, že mnohem výhodněji lze silken tofu koupit v různých večerkách nebo vietnamské tržnici. Jestli se vydáte do Sapy, doporučuji stáhnout si mapu nebo zaplatit prohlídku, jinak tam ztratíte nervy a možná taky odejdete s prázdnou. Naštěstí se v Sapě už o něco lépe orientuji, vím kam jít a navíc ji nemám daleko od domova. Ale zpět k tofu!
 Nejlevněji jsem ho koupila v Německu za 0,30 euro, což by byl hřích nevzít. Celkově jsou v Německu i nejobyčejnější obchody s potravinami zásobené mnohem lépe než u nás a o kvalitě ovoce, zeleniny a jiných výrobků ani nemluvím, proto už české supermarkety moc nenavštěvuji, jelikož jsem tam chodila hlavně pro ovoce/zeleninu a vracela se jenom naštvaná, že polovinu věcí nemají/je plesnivá/drahá. A to nemám sebemenší problém za jídlo utratit hodně peněz, jen musím vědět, že to stojí za to.


Překvapilo mne, jaké množství jogurt jsem z jedné kostky silken tofu udělala. Dohromady asi 500 g, což nebyl vůbec problém ve dvou sníst. A to se musím přiznat, že jsem jogurty nikdy v lásce neměla. Nejspíš je na čase to přehodnotit. 



Jahodový jogurt můžete jíst jen tak, přidat ho ráno do ovesné kaše nebo použít na zmrzlinu a dortové krémy. Zkrátka recept, který se vám neztratí:) 



INGREDIENCE

- 1 kostka silken tofu
- cca 70 ml rostlinného mléka (mandlové, lískooříškové, kokosové, sójové..)
- 200 g čerstvých jahod
- rýžový sirup


POSTUP

Ingredience jsem dávala od oka, ale množství by mělo sedět. 
Tofu opatrně vyndejte z krabičky, nechte okapat a poté rozdrobte do mixéru. Přidejte nakrájené jahody a rostlinné mléko. Vše rozmixujte do hladké konzistence a oslaďte rýžovým sirupem podle chuti. Pokud máte pocit, že je jogurt moc hustý, přilévejte po lžících rostlinné mléko a mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. 
Jogurt skladujte v lednici v uzavřených skleničkách. Trvanlivost vyzkoušenou nemám, tipuji max. 3 dny kvůli čerstvému ovoci. Jisté ale je, že bude za chvíli pryč:)) 


 
 

4 komentáře:

  1. Naprosto tenhle "jogurt" miluju, jen upřednostňuji jiná sladidla - agávový a javorový sirup, i když datlový taky není k zahození :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip! Vyzkoušela jsem s banánem a javorovým sirupem (rýžový se mi tu nepodařilo sehnat) a je to vynikající. Navíc na Tchaj-wanu vyjde jedno třísetgramové balení silken tofu v přepočtu ani ne na deset korun, takže za mě naprostá spokojenost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, to mám radost!:) A tu cenu za silken tofu teda hooodně závidím:D

      Vymazat
  3. Tak to musím vyzkoušet, a pokusím se vyrobit si silken tofu doma :-) normální tofu se povedlo na jedničku, tak zkusím i to druhé :))))

    OdpovědětVymazat