pátek 3. dubna 2015

Sněhové pusinky

Nevím, jestli jste tuhle převratnou novinku již zaregistrovali (třeba na blogu Veganotic), ale pokud vám v rostlinné stravě doteď chyběl vyšlehaný sníh z bílků, čtěte dál! 
Rostlinný sníh lze vyšlehat z obyčejného nálevu z CIZRNY! Zní to možná divně, neuvěřitelně, ale je to tak a je to super:) Nálev stačí několik minut šlehat ve vyšší nádobě, stejně jako klasický sníh, přidávat po lžících moučkový cukr a máte hotovo. Takže odteď sněhové pusinky, dort Pavlova, piškotové korpusy a spoustu dalšího! 

Vyšlehaný nálev vytváří pevný sníh, který můžete dochutit vanilkou, mátovým aroma nebo jinými oblíbenými ingrediencemi. U rozpuštěné čokolády dejte pozor, aby byla vystydlá a jen lehce ji do sněhu zamíchávejte, aby vám sníh nespadnul. 


INGREDIENCE

- 1 sklenička cizrny značky Alnatura*
- 140 g moučkového cukru (pusinky oslaďte podle sebe, já bych příště klidně dala i o něco méně)
(rozpuštěná čokoláda/potravinářské barvivo/vanilkový extrakt)

*Alnaturu jsem koupila hlavně z důvodu, že nálev obsahuje minimum soli a navíc má krásnou skleničku. Zkoušela jsem jednou z nudy vyšlehat i nálev z levnější cizrny, který byl ale poměrně slaný, takže ani tolik nehleďte na značku, jako na množství soli. 
Sníh by měl jít vyšlehat i z nálevu z fazolí, což je další příčka na mém seznamu. Osobně to ale zatím vyzkoušené nemám. 


POSTUP

Nálev z cizrny slijte do vyšší nádoby a začněte šlehat, dokud nevznikne pevný sníh. Dohromady stačí asi 6 minut šlehání, pro ty pohodlnější je zde kuchyňský robot. Do sněhu zašlehávejte po lžících moučkový cukr. Já ho navíc prosívám přes síto, aby se mi netvořily hrudky, které by se mohly zasekávat ve zdobícím sáčku. 
Sníh můžete zlehka promíchat s čokoládou, přidat vanilkový extrakt nebo barvivo, kterému osobně moc nefandím, ale kdo by odolal sladce růžovým pusinkám? 
Hotový sníh naberte stěrkou, naplňte jím cukrářský sáček a hned vedle si připravte plech s pečícím papírem. Poté krouživými pohyby tvořte pusinky přímo na pekáč. Doporučuji spíš menší pusinky, protože krásně drží tvar, nerozjíždí se do stran a stačí jim kratší doba pečení. 
Pusinky můžete tvořit také pouze s pomocí lžíce. Plech dejte do trouby na 100°C a pečte necelou hodinu a půl. Správně upečené pusinky poznáte tak, že jsou pevné a jdou krásně sundat z pečícího papíru. Dávejte pozor, aby se vám nezačaly zespoda připalovat. 




Dávka z jedné skleničky mi vyšla na 3 plechy, takže jsem je po vychladnutí rozdělila do krabiček a testovala na svých kamarádech a známých. A věřte nebo ne, většina je zhodnotila jako lepší než klasické z bílků!:) 


A teď si to pojďme shrnout. Proč byste se měli do těchto pusinek vrhnout? 

1) Jsou z cizrny, takže to není nic nezdravého a konečně využijete nálev, který byste normálně vylili do odpadu. 
2) Sníh vyšleháte za chvíli, navíc se nemusíte stresovat, že neoddělíte správně bílek od žloutku (hlavně když máte třeba poslední dvě vajíčka, žejo). 
3) Vyzkoušíte něco nového, navíc je to 100% vegan, což by vás mohlo aspoň zahřát u srdce.
4) Doba pečení je asi o polovinu kratší, což považuji za jedno z největších plus. Nikomu se přece nechce čekat tři hodiny, ne? Většinou to vede k tomu, že na pusinky akorát zapomenete a spálí se vám, o tom bych mohla vyprávět.

9 komentářů:

  1. Zrovna dneska jsem si na ně koupila skleničku cizrny (jinak si cizrnu vařím, a i když z vody z vaření by to mělo jít také, napoprvé se budu držet vyzkoušeného postupu) a o víkendu je vyzkouším. A k tomu barvení na růžovo, v jednom návhodu jsem četla, že to jde šťávou z červené řepy, byly pak lehoučce růžové.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle by mě opravdu nenapadlo. A hlavně se na ty tvoje fotky nádherně kouká!! =)

    OdpovědětVymazat
  3. vodu z vaření cizrny na hummus už mám zredukovanou a stydne ve sklenici...co mi ale vrtá hlavou je, čím osladit, když nepoužíváme cukr. Přemýšlím o nějakém sirupu (rýžový, agávový?), ale obávám se, že nebude fungovat....Nějaký nápad na přírodní alternativu? Pokud nevymyslím, nejspíš zkusím majonézu nebo něco zapeču na slano...Děkuji za vaše nápady :-) A dobrou chuť! Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucie,
      nad alternativou cukru jsem také přemýšlela a zkoušela to zatím pouze u čokoládové pěny, kde se datlový sirup osvědčil :) U pusinek je důležité, aby byl nálev opravdu vyšlehaný do pevného sněhu, čemuž samotný cukr určitě napomáhá. Pokud budeš zkoušet bez cukru, ráda se dozvím, jak dopadl výsledek:) Hodně štěstí, J.

      Vymazat
    2. Možná by se jako alternativa dal použít cukr kokosový, což? Je to sice pořád cukr, ale pořád zdravější ;-) Zrovna dělám jáhelník s cizrnouvou peřinou, tak jsem zvědavá, jak to dopadne :-))

      Vymazat
    3. Cukr je potřeba nejjemnější moučkový nebo sladidlo, které neudělá hrudky - proto by byl vhodný i sirup, jenom v takovém případě doporučuji přidat xantanovou gumu, aby pusinky lépe držely. Vyzkoušené to ale nemám a doufám, že jáhelník dopadnul přesně podle tvých představ:)

      Vymazat
  4. Ahoj zkousela jsem to uz 2x a pokaždé mi pusinky spadnou - napad co bych mohla dělat jinak a proč to padá? ( v podstatě to pada už po10 min. V troubě.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo, to nerada slyším, ale doporučuji šlehat déle a důkladněji + přidej xantanovou gumu, ta je udrží :) Mně už se to taky stalo, ale z domácího nálevu, takže od té doby šlehám jenom ten z plechovky. Držím palce, je to věda, ale určitě se příště povedou:)

      Vymazat