pátek 26. června 2015

Polévka z řapíkatého celeru

Poslední týden nebyl zrovna letní, proto se mi každé ráno dost těžce vstávalo a náladu jsem měla tak akorát na zachumlání zpět do postele a šálek teplého čaje. A taky mi to přišlo jako dobrá příležitost uvařit si polévku, kterou během léta moc často nedělám. 


Základem je řapíkatý celer, kterému jsem dala nejdřív šanci v kombinaci s rozmixovaným i odšťavněným ovocem, ale bezúspěšně, takže nakonec skončil v polévce, kde mě nikdy nezklame.  
Poté jsem přidala cizrnu, která nejen že skvěle chutná, ale také se hodí na zahuštění. Hrozně ráda ji dávám třeba do bramboračky a konec konců i do sladkých koláčů. Cizrna je zkrátka úžasná! 
A protože jsem občas dost líná, pomohla jsem si zeleninovým vývarem od Konečně vývar. Musím říct, že domácí vývar zas tak často nedělám a proto jsem doteď nadšená z toho, že kluci mysleli i na flákače jako jsem já. Vývar je za super cenu, navíc ve sklenici, kterou můžete milionkrát využít a ještě vám ušetří nějakou tu hodinku u sporáku. Konečně vývar mě zkrátka baví a je to jeden z těch projektů, kterým fandím! 


INGREDIENCE
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 150 g cizrny
  • 900 ml zeleninového vývaru (2 sklenice)
  • 170 ml sójové smetany (nebo jiné roslinné)
  • sůl, pepř
  • pažitka na ozdobení
POSTUP
  1. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a zpěňte v hrnci na olivovém oleji, dokud nezezlátne. 
  2. Přidejte bobkový list a nakrájený řapíkatý celer. Restujte 3 minuty.
  3. Do hrnce dejte cizrnu a zalijte zeleninovým vývarem. 
  4. Polévku nechte povařit, dokud zelenina nezměkne, poté vyjměte třetinu obsahu z hrnce společně s bobkovým listem (ten už nebudete potřebovat) a zbytek rozmixujte. Nerozmixovanou část vraťte zpět do polévky. 
  5. Poté přilijte smetanu, která polévku krásně zjemní. Opět nechte pár minut povařit.
  6. Na závěr osolte a opepřete podle chuti a servírujte s nasekanou pažitkou. 
A jaká je vaše oblíbená polévka? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat