neděle 21. června 2015

Raw mozzarella z kešu oříšků

Vzdát se sýrů nemusí být tak složité, jak se zdá. Upřímně jenom žasnu, kolik jídel se dá upravit do veganské podoby - zrovna nedávno jsem navštívila úžasný obchod se zdravou výživou kousek od Arbesova náměstí, kde jsem objevila veganskou verzi lososa, krevety a nebo náhražku kuřecího či hovězího masa. Hlavou mi proběhlo hned několik myšlenek, až jsem se dobrala k závěru, že rostlinná alternativa nikomu neuškodí a pro mnohé to může být dalším krokem k veganství. A nakonec jsem si i já odnesla "hovězí" plátky, ačkoliv náhražkám moc neholduji a nakonec mi docela chutnaly. 
Tento recept si ale můžete udělat z pohodlí domova. Jedná se o veganskou verzi sýru mozzarella, který se vyrábí z bůvolího mléka a často bývá nahrazováno mlékem kravským. Na přípravu této mozzarelly vám postačí kešu oříšky, vláknina zvaná psyllium, trochu vody, kapka citrónové šťávy a maličko himalájské soli.


Při hledání jsem narazila na několik receptů, kde se používá sójový jogurt nebo tapioková mouka, ale nakonec mi bylo sympatičtější vyrobit mozzarellu z kešu oříšků a v raw kvalitě (tak, jak to můžete vidět třeba na YouTube kanálu Raw Healing).


Jistě vás také zajímá, jestli se chuťově podobá té klasické, jak dlouho vydrží a jak ji případně využít. 
Co se týče trvanlivosti, určitě je dobré spotřebovat ji co nejdřív a chuťově mě také nezklamala. Pokud ji použijete do Caprese salátu s rajčaty, čerstvou bazalkou, olivovým olejem, pepřem a balsamicem, nebudete litovat. Problém by mohl být s konzistencí, která je lehce "rosolovitější" než u mozzarelly klasické, proto ji doporučuji spíš zapéct s těstovinami, zeleninou nebo dát na pizzu. 


INGREDIENCE
  • 120 g kešu oříšků
  • 380 ml vody
  • 2 lžíce psyllia v prášku 
  • pár kapek citrónové šťávy
  • himalájská sůl
POSTUP
  1. Nadrcené psyllium smíchejte s vodou a nechte odstát alespoň hodinu a půl. Psyllium nasákne vodu a vznikne gelová konzistence, kterou můžete použít i třeba na pečení místo vajec. 
  2. Kešu si namočte na stejně dlouhou dobu jako psyllium, aby oříšky pořádně změkly a šly dobře mixovat. 
  3. Po hodině a půl slijte vodu z kešu oříšků a ty vložte následně do mixéru společně s psylliem. 
  4. Přidejte citrónovou šťávu a špetku soli. Poté vše rozmixujte. 
  5. Směs by se měla sama odlepovat od stěn mixéru. Přendejte ji do nižších skleniček nebo do formy na muffiny, aby šla hotová "mozzarella" dobře vyndat. 
  6. Vše dejte do lednice a nechte ztuhnout dvě hodiny. 
  7. Nakrájejte na plátky a servírujte podle chuti - do salátu, na zapékání.

2 komentáře:

  1. Taky občas dělávám :) S tou konzistencí máš pravdu, mně třeba vyhovuje svařit si 1 čl agaru ve 100 ml vody, nechat lehce vychladnout a přidat to k mixované směsi. Není to pak tak mazlavý ;)

    OdpovědětVymazat