sobota 11. července 2015

Mandlové brownies (bezlepkové)

Inspirace na mandlové brownies vychází z receptu na makadamové brownies, který jsem našla v mé oblíbené kuchařce "Veganské pochoutky". Většina pokrmů v kuchařce vyžaduje poměrně dost ingrediencí, ale tyto brownies máte za chvilku hotové. Navíc jsou bezlepkové, takže je ocení i celiaci a nebo do nich můžete použít klasickou pšeničnou mouku, jak je uvedeno v původním receptu.


Poleva je z bílé čokolády, kterou jsem koupila v obchodě BioDay a má čistě rostlinné složení. Až ji budete hledat, koukejte se po značce iChoc, která vyrábí několik vegan druhů čokolád.


INGREDIENCE 
  • 100 g hořké čokolády (většina je vegan, raději ale vždy koukejte na složení)
  • 100 g nasekaných mandlí
  • 120 g třtinového cukru
  • 300 g rýžové mouky
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka mletého kardamonu
  • 120 ml kokosového oleje
  • 60 g kakaa
  • 100 g agávového sirupu 
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 ml kokosového či jiného rostlinného mléka

Poleva:
  • 100 g bílé čokolády 
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • kokosové plátky na ozdobu

POSTUP
  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kardamon, semínka z vanilkového lusku, prášek do pečiva a kakao. 
  2. Přidejte agávový sirup, kokosový olej a nasekané mandle společně s kousky hořké čokolády.
  3. Kokosové mléko pomalu přilévejte do těsta a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  4. Jakmile je těsto jednotné, nalijte ho do kulaté formy vyložené pečícím papírem (můžete použít i klasický plech o rozměrech 25 x 25 cm).
  5. Brownies pečte přibližně 30 minut ve vyhřáté troubě na 190°C. 
  6. Mezitím si připravte polevu. Kokosový olej rozehřejte ve vodní lázni společně s bílou čokoládou a až budou brownies vychladlé, lehce je přelijte.  
  7. Brownies posypejte kokosovými plátky a nechte v lednici ztuhnout. 

2 komentáře: