pátek 17. července 2015

Rybízový koláč s drobenkou

O rybíz nouzi tento rok opravdu nemám. V jednu chvíli jsem ho měla doma tolik, že jsem nestíhala jíst nic jiného a tak jsem se vrhla na jednoduchý koláč s drobenkou a co zbylo, to jsem použila na domácí limonádu podle receptu tady, jen s větším množstvím agávového sirupu, aby byla limonáda tak akorát sladká.


Rybíz doporučuji také usušit, i přesto, že se plody zmenší o polovinu. Sušené ovoce je skvělé v domácí granole a nebo si ho můžete dopřát jen tak samotné během sledování filmu/televize. 


Teď už ale konečně k receptu na drobenkový koláč. Přiznám se, že sama pro sebe bych ho neupekla, protože dávám přednost krémovým dortům s čokoládou. Jestli jste na tom stejně jako já, můžete si připravit kokosovou šlehačku a servírovat ji společně s koláčem. Dost možná vám ale zachutná i bez ní, protože já z něj byla nakonec nadšená. Připomnělo mi to můj oblíbený borůvkový koláč z dětství (rybíz můžete samozřejmě nahradit i borůvkami nebo jiným ovocem). 

INGREDIENCE

  • 300 g špaldové mouky
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 banán
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 100 g rostlinného tuku Alsan
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 200 ml mandlového mléka (použít lze jakékoliv rostlinné)
  • 500 g rybízu (může být i víc)

Drobenka:
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g hrubé mouky
  • 60 g rostlinného tuku Alsan 

POSTUP
  1. Banán rozmixujte do hladké konzistence a poté v míse smíchejte s třtinovým cukrem a lžící kokosového oleje.
  2. Míchejte metličkou a postupně přidávejte rozpuštěný tuk pokojové teploty a mouku s práškem do pečiva. 
  3. Do těsta pomalu přilévejte mandlové mléko a metličkou zamíchávejte do těsta. 
  4. Hotové těsto nalijte do kulaté formy, kterou si vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou, aby se koláč nepřipaloval a šel dobře vyjmout z formy.
  5. Na těsto přidejte velkou vrstvu ovoce a posypejte drobenkou, která vám vznikla smícháním uvedených ingrediencí. 
  6. Koláč dejte péct na 30-40 minut do trouby při 190°C.
  7. Výsledek nechte vychladnout, vyjměte z formy a poté servírujte. Skvěle chutná například s kokosovou šlehačkou nebo s kopečkem zmrzliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat