středa 19. srpna 2015

Pohankové lívance s kokosovým kondenzovaným mlékem

Kdo by po ránu odmítnul talíř plný sladkých lívanců? Udělejte si o víkendu pauzu a dopřejte si je společně s vašimi blízkými, protože snídaně je (alespoň pro mě) nejkrásnější a zároveň velice důležitá část dne. A pro někoho možná i jediná možnost, jak se pohromadě sejít u jednoho stolu.


Pohankové lívance jsou vhodnou varitantou pro bezlepkovou dietu, navíc jsou hezky nadýchané a u mě doma se pohanková mouka najde téměř vždy. Místo vejce dávám do lívanců rozmixovaný banán, jen tentokrát jsem byla trochu líná a použila jsem pro změnu lžičku psyllia – vláknina, kterou jsem si koupila před časem kvůli receptu na raw mozzarellu z kešu oříšků a která je tělu velice prospěšná, zejména pokud máte problém s trávením. V kombinaci s vodou či jinou tekutinou vytvoří hustý gel, což se hodí do spousty veganských receptů.


Hotové lívance jsem potřela kokosovým kondenzovaným mlékem, které chutná zkrátka božsky! Čokoládové ornamenty jsem dostala již hotové, ale snadno je vyrobíte z rozpuštěné čokolády, kterou nalijte do cukrářského sáčku a na pečící papír jednoduše „nakreslete“ požadované tvary/nápisy. Poté nechte ztuhnout a máte hotovo. Ovoce jsem volila sezónní ze zahrady, nakyslý rybíz se skvěle doplňuje se sladkým kondenzovaným mlékem. A co je nejdůležitější – skvěle jsme si s mým milým pochutnali.

INGREDIENCE
  • 120 g pohankové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička psyllia
  • 1 lžíce borůvkového sirupu
  • 220 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce kokosového oleje + na vymazání
  • kokosové kondenzované mléko
  • na ozdobu: borůvky, rybíz, čokoláda, moučkový cukr.. 

POSTUP
  1. Pohankovou mouku odměřte, nasypejte do mísy a promíchejte společně s kypřícím práškem.
  2. Přidejte lžíci borůvkového sirupu, psyllium, kokosové mléko a metličkou promíchejte, aby nevznikly nežádoucí hrudky.
  3. Do těsta přilijte kokosový olej, který lívance krásně ovoní, promíchejte a nechte 10 minut odstát.
  4. Lívanečník mírně rozpalte a před každým lívancem vymažte kokosovým olejem.
  5. Konzistence těsta by měla být o něco hustší než těsto na palačinky. Naběračkou těsto nalijte do lívanečníku a nechte opékat 2-3 minuty z každé strany. 
  6. První várka lívanců se dělá o něco pomaleji, ale výsledek stojí za to. Pokud děláte větší počet lívanců, nezapomeňte nahřát troubu na 50°C a postupně do ní vkládat lívance, aby zůstaly teplé do doby podávání.

3 komentáře:

  1. Vypadá to fakt lákavě :3 capuccinolover.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Kolik ti vyšlo lívanečků z této dávky, prosím? :-)

    OdpovědětVymazat