neděle 2. srpna 2015

Tofu burger s karamelizovanou cibulí na červeném víně

Burgery mám ráda, ale zas tak často si je nedávám a rozhodně neobsazují první příčky na seznamu "Co si dnes udělám k obědu". Minulé dva roky jich bylo všude až moc, navíc se jí nejlíp doma, kde nikdo nevidí, jak vám teče kečup po bradě. Tím chci říct, že jsem upřednostňovala spíš praktičtější pokrmy, které se dají jíst příborem bez ušpinění šatů. Nicméně jsem se nedávno nechala inspirovat receptem z kurzu "I LOVE BURGERS", který probíhá ve škole vaření Chefparade, upravila ho do veganské podoby a perfektní jídlo bylo na světě (nebo na stole?). Za poslední měsíc a půl jsem burger dělala třikrát! Poprvé byla moc velká tma na focení, podruhé jsme je okamžitě snědli a napotřetí se to konečně povedlo:)


Burger chutná vážně skvěle! Tofu koupíte téměř všude a karamelizovanou cibuli na červeném víně bych mohla jíst i jen tak samotnou. Postup vypadá možná náročně, ale ve výsledku je příprava všech "částí" dost rychlá. Poté už stačí poskládat na sebe a je hotovo.

INGREDIENCE (4 burgery)
  • 4 bulky na burger (dělám podle Veganotic a jiné jsem zatím ani zkoušet nechtěla, vždy jsou perfektní)
  • 4 plátky marinovaného tofu (většinou to vychází na 2 balení)
  • 3 červené cibule
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 170 ml červeného vína (vybírejte ideálně veganské a takové, které vám bude chutnat = kvalitní)
  • 4 stroužky česneku 
  • 100 g kešu oříšků (přes noc namočených)
  • 100 ml vody
  • olivový olej 
  • 1 zralé avokádo
  • šťáva z 1/2 limetky
  • špetka mletého chilli
  • 3 rajčata
  • hlávkový salát
  • kečup
  • sůl, pepř 
POSTUP

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. 
  2. Rozpalte rendlík a cibuli začněte zprudka restovat. Poté přidejte 2 lžíce cukru a nechte zkaramelizovat.  
  3. Červeným vínem podlijte cibuli a nechte úplně vyvařit. 
  4. V malém kastrůlku rozpalte 1,5 cm vrstvu olivového oleje, do které dejte stroužky česneku ve slupce a nechte smažit na středním stupni, aby olej moc neprskal. Vyndejte po 5 minutách. 
  5. Namočené kešu oříšky slijte a dejte do mixéru společně se 100 ml vody a oloupaným česnekem nakrájeným na kousky. Přidejte špetku soli, pepře a umixujte do hladké konzistence. V případě potřeby přidejte trochu vody.
  6. Avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte na kostičky nakrájené rajče a smíchejte společně s trochou soli a mletým chilli. Zakápněte šťávou z limetky, která zabraňuje oxidaci (zhnědnutí).
  7. Tofu ogrilujte z obou stran a rovnou dejte na gril i rozpůlené bulky na burgery. 
  8. Na spodní část housky přijde kečup, poté tofu, rozmačkané avokádo, karamelizovaná cibule, hlávkový salát, nakrájená rajčata a "kešunéza" z kešu ořechů a česneku. 
  9. Dobrou chuť! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat