neděle 16. srpna 2015

Veganské kondenzované mléko

Kondenzované mléko je něco, co jsem použila maximálně o Vánocích a to ještě v době, kdy mě pečení vůbec nebavilo. Okolnosti se ale změnily a já už mléko nevyhledávám, ale o recept na to kondenzované rostlinné se ráda podělím. Přidat ho můžete do kávy, ozdobit s ním dezert a nebo si recept uložit a použít ho za pár měsíců na zmiňované cukroví. Vlastně budu docela ráda, když mi dáte vědět, jak byste kondenzované mléko využili vy? Já jsem zatím ve fázi, kdy jsem schopná ho jíst jen tak:)


Potřebovat budete plechovku kokosového mléka, agávový (nebo jiný) sirup a hodně času - konkrétně tedy 60 minut, což se v těchto tropických dnech může zdát jako věčnost. Sporáku se snažím vyhýbat, ale večer to může být pořád zábavnější než program v televizi. 


Čím déle se kondenzované mléko vaří, tím je hustější a tmavší. Předpokládám, že za to může z části agávový sirup. Na internetu jsem se dočetla, že vaření lze urychlit přidáním jedlé sódy, která je ve výsledku údajně lehce cítit. Vyzkoušené to ale nemám:)

INGREDIENCE

  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 1/3 hrnku agávového sirupu

POSTUP

  1. Kokosové mléko nalijte do menšího rendlíku společně s agávovým sirupem. 
  2. Metličkou promíchejte tak, aby se ingredience spojily a pomalu zahřívejte mléko na nejvyšší stupeň, dokud nezačne mírně probublávat. 
  3. V tu chvíli stáhněte na nejnižší stupeň ohřevu a začněte míchat, aby se mléko nepřipálilo.
  4. Vařte a míchejte alespoň půl hodiny. 
  5. Buďte trpěliví, kokosové mléko houstne pomaleji, ale výsledek bude stát za to. Čím hustější konzistence, tím větší pravděpodobnost, že se mléko připálí, proto se od sporáku nehněte ani na krok! (moc dobře to znám a už několikrát jsem si vlastní vinou připálila jídlo, takže nebojte, on ten internet počká)
  6. Kondenzované mléko jsem udělala opravdu husté, aby se hezky táhlo. Jestli chcete řidší konzistenci, vařte kratší dobu. 
  7. Hotové kondenzované mléko nechte vychladnout a poté přelijte do sklenice. Pokud se budete držet receptu, získáte 200 ml kondenzovaného mléka, které vydrží v lednici až dva týdny. 

11 komentářů:

  1. Jaké kokosové mléko používáte? Já teď koukala na mléka snad od dvou, nebo tří značek, a ve všech jsem našla jakési éčko, které může být rostlinného, ale i živočišného původu, což mi nemile překvapilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupuji kokosové mléko v Albertu a údajně i značka Alnatura by měla být v pořádku. Bohužel už jsem se také setkala s tím, že složení nebylo 100% rostlinné, proto je potřeba číst složení a hodně mi pomohla i facebooková skupina "Veganské jídlo v ČR/SR obchodech":)

      Vymazat
    2. no právěže alberťácké kokosové mléko NENÍ VEGAN :(

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    dá se použít případně i jine mléko? Napřiklad makové čerstvě udělané, nebo mandlové apod.? :)
    Diky L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den Luboši,
      kondenzované mléko by mělo jít i z jakéhokoliv jiného rostlinného mléka a pokud chcete, můžete nahradit sirup cukrem:) Důležité je ingredience svařit do husté konzistence.

      Vymazat
  3. Dobrý den,
    chci se jen zeptat, zda jste již zkoušela i čokoverzi rostlinného kondez.mléka? Zajímá mě jestli prostě stačí přidat kakao dle chuti a jestli to nějak výrazně neovlivní reakci mléka při vaření či jestli ho přidat až po uvaření? Nejsem zrovna kuchařský typ a tak se radši poradím se zkušenějšími :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Hellen,
      čoko verzi jsem ještě nezkoušela, ale myslím, že to nebude trvat dlouho! :D Pokud budete přidávat kakao, zamíchala bych ho až na závěr, kdy začne mléko houstnout. V případě, že budete přidávat čokoládu, rozpusťte ji hned na začátku společně s mlékem (jen bych ubrala trochu sirupu, ať není výsledek moc sladký). Dejte vědět, jak se povedlo:)

      Vymazat
  4. Ahoj, lze použít i domácí kokosové mléko (strouhaný kokos+voda, rozmixované a přeceděné)? Děkuji za odpoveď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nezkoušela jsem, takže nedokážu říct, ale každopádně držím palce:)

      Vymazat