neděle 27. září 2015

Čokoládové brownies z quinoy

Když řeknu, že brownies lze udělat z červené řepy, fazolí nebo quinoy, moc přátel a známých se na to dvakrát nadšeně netváří. Ale co když jim řeknu, že brownies je možné udělat nejen zdravě, ale i chutně? A nebo líp, rovnou jim je upeču, protože příprava zabere jen pár minut! Ingredience stačí dát do mixéru, dohromady umixovat na hladkou směs, přidat čokoládu a nechat upéct. Jestli jste ještě nikdy quinou nezkoušeli, nebo vám napoprvé úplně nechutnala, je nejvyšší čas vyzkoušet tyhle čokoládové brownies.


Inspiraci jsem našla na skvělém blogu My Whole Food Life, recept jsem si poupravila podle surovin, které jsem měla doma a navrch přidala veganské kondenzované mléko s drcenými lískovými oříšky. 
Čokoládové brownies z quinoy jsem pekla v zapékací formě o velikosti 20x20 centimetrů, použít můžete hluboký pekáček nebo klidně kulatou formu či formu na chlebíček. 


INGREDIENCE (forma 20x20 cm)
  • 1 1/4 hrnku uvařené quinoy
  • 1/3 hrnku kakaa
  • 1/3 hrnku datlového sirupu 
  • 2 lžičky psyllia
  • 200 ml vody
  • 1 banán
  • 1/3 hrnku kokosového oleje
  • 1/3 hrnku hořké čokolády nalámané na kousky
  • špetka soli


POSTUP
  1. Psyllium rozmíchejte ve vodě a nechte 5 minut odstát. Vytvoří se gelová konzistence, podobně jako u chia semínek, kterou můžete nahradit vejce v pečených dezertech. 
  2. Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká směs. 
  3. Průběžně ochutnávejte. Banán a datlový sirup brownies pořádně osladí a pokud se rozhodnete hotové brownies potřít kondenzovaným mlékem, klidně dejte menší množství sirupu.
  4. Poté přidejte nalámanou čokoládu a zamíchejte do směsi.
  5. Formu (v mém případě zapékací mísu) vyložte pečícím papírem (nebo jím alespoň vyložte dno) a nalijte do ní směs na brownies.
  6. Nechte péct v troubě na 200°C přibližně 40-45 minut. Brownies by měly být na povrchu zapečené a střed by měl být tak akorát, aby se vám čokoláda rozplývala na jazyku, takže je v troubě nemusíte trápit zbytečně dlouho.
  7. Nechte vychladnout a podávejte ideálně potřené kondenzovaným mlékem s drcenými lískovými oříšky. 

5 komentářů:

  1. vypadá to sice hezky,ale nic pro obyčejné "chudé" lidi:( Surovina jedna dražší než druhá:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že cena surovin není nijak vysoká, navíc třeba kokosový olej, který vidím jako nejdražší položku, lze využít i jako odličovač nebo místo krému na tělo. Nicméně pokud chcete šetřit (i na svém zdraví), můžete nahradit kokosový olej klasickým slunečnicovým, místo datlového sirupu lze použít jakýkoliv jiný (třeba domácí borůvkový nebo cukrový) a místo psyllia dát chia nebo 2 rozmixovaná jablka, jen to trochu ovlivní výslednou chuť. Já si ingredience z původního receptu také upravila. Každopádně věřím, že "drahé" ingredience jako psyllium, sirup nebo kokosový olej byste doma využil/a:)

      Vymazat
  2. Veľa tých drahších položiek vydrží v zásobe dosť dlho, takže to nie je iba jednorázová investícia :) + sú to veľmi všestranné veci, takže sa dajú využiť aj inak než len do brownie ;)

    Inak, super recept :) Ak by som ale nahradzovala psyllium tými chia, ako mám upraviť množtvá? Koľko chia mám dať? :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá úžasně !
    Brownies jsem dělala už veganské batátové,které mám i na blogu a fazolové ,tak musím vyzkoušet i toto :D !


    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat