středa 16. září 2015

Levandulová zmrzlina s kokosem

Podzimní období se blíží rychleji, než bych chtěla a všude kolem mě se pomalu objevují recepty na dýňovou polévku a další speciality ze sezónních surovin, které k tomuto období neodmyslitelně patří. Pořád se ale nedokážu smířit s tím, že by léto mělo nadobro skončit a tak si užívám poslední teplé dny tím, že zkouším vše, co jsem během prázdnin nestihla. Tentokrát přišla na řadu levandulová zmrzlina z kokosového mléka, slavného cizrnového nálevu a s kousky strouhaného kokosu. Zmrzlina má dokonale jemnou chuť a i když jsem ze začátku měla kvůli levanduli pochybnosti, nakonec mi moc chutnala:)


Základ tvoří kokosové mléko, ze kterého dělám domácí zmrzlinu nejradši a které jsem zašlehala do sněhu z cizrnového nálevu. Levanduli jsem použila sušenou ze zahrady, trochu povařila s levandulovým sirupem, přidala strouhaný kokos, smíchala dohromady a bylo hotovo. 


INGREDIENCE (cca 1 litr zmrzliny)
  • 400 ml kokosového mléka, které ztuhne přes noc v lednici 
  • 1/2 nálevu z jedné sklenice naložené cizrny (Alnatura)
  • 150 ml levandulového rýžového sirupu*
  • 4 lžíce vody
  • 2-3 lžíce sušené levandule
  • 70 g strouhaného kokosu
*Levandulový rýžový sirup dělám tak, že levanduli nechám v sirupu několik dní louhovat. Můžete to samé udělat i s cukrem a nebo vynechat a použít obyčejný sirup, protože do něj stejně budete přidávat další levanduli, takže o levandulovou chuť nouze nebude. 

POSTUP
  1. Nálev z cizrny šlehejte 10 minut, dokud se nezačne tvořit hladký sníh, stejně jako když šleháte bílky (což doufám nešleháte, když jste na veganskym blogu, žejo).
  2. Pomalu začněte do sněhu přidávat ztuhlé kokosové mléko a pořádně ho zašlehejte, aby se ingredience spojily.
  3. Sirup zahřejte na mírném stupni ohřevu se 4 lžícemi vody a povařte dohromady s levandulí 7 minut. Nechte vychladnout a následně zašlehejte do kokosového základu.
  4. Na závěr přidejte strouhaný kokos a nezapomeňte ochutnat, jestli je zmrzlina dostatečně sladká a levandulová. Nalijte do větší nádoby a dejte chladit do mrazáku. Během první hodiny choďte každých 20 minut zmrzlinu rozmíchávat vidličkou. 
  5. Před podáváním nechte 20 minut odstát v teple, aby levandulová zmrzlina povolila. 

Žádné komentáře:

Okomentovat