úterý 20. října 2015

Dýňová granola

Domácí granola je v mojí kuchyni naprostá klasika - je rychlá, levná, máte přehled o tom, co obsahuje a navíc je hrozně dobrá! A protože začal podzim, není nic lepšího, než do granoly propašovat trochu sezónních surovin - v tomto případě dýni.


Základem je dýňový sirup, směs ořechů, semínka, ovesné vločky a v podstatě cokoliv, co máte rádi. Granola vydrží v uzavřené skleněné nádobě až několik týdnů, lze ji použít i na přípravu ovesné kaše nebo müsli tyčinek/sušenek - budete ji zkrátka milovat! 


Dýňový sirup je navíc ovoněn skořicí a hřebíčkem, takže na vás dýchne trochu podzimní-zimní-vánoční atmosféra a budete se chtít zachumlat s čajem (a granolou, samozřejmě) do peřin.


INGREDIENCE 
  • 500 g ovesných vloček
  • 250 g směs oblíbených ořechů (pekanové, kešu, lískové, para ořechy..)
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 250 ml dýňového sirupu
  • 70 g hořké čokolády

POSTUP
  1. Ovesné vločky dejte do velké mísy, přidejte nahrubo nasekané ořechy a promíchejte s dýňovými a slunečnicovými semínky.
  2. Přilijte dýňový sirup a vše dohromady zamíchejte. 
  3. Granolu nasypejte na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozprostřete. 
  4. Nechte péct 20 minut v troubě předehřáté na 190°C. Po 10 minutách promíchejte, aby se granola opekla ze všech stran. 
  5. Hotová granola by neměla být "vlhká", ale pořádně upečená a křupavá.
  6. Nechte vychladnout a na závěr přidejte nalámanou čokoládu. 
  7. Přesypejte do nádoby a skladujte na suchém místě. 

4 komentáře:

  1. Nádhera! Granolu přímo miluji a dělám si doma často!!! Ráda bych zkusila tvoji verzi, ale zajímalo by mě, kde jsi vzala dýňový sirup? *-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anette, klikni na dýňový sirup v ingrediencích, odkáže tě to přímo na recept:)

      Vymazat
  2. Tak jsem to zkusila s menší úpravou sirupu - dělala jsem ho z 15 datlí a 250 ml vody (na mě málo sladký, samotný je to dobrý, ale v bílým jogurtu to už nevyniká), koření jsem dávala skořici, hřebíček, zázvor a muškátový oříšek (přestože jsem dala dle mého dost, ještě bych přidala) a dýně 2× víc než v receptu (a určitě by to sneslo i víc). Navíc jsem tam přimíchala sušený švestky a to vůbec nebyl špatnej nápad! To jen takový můj skromný tip, jinak jsem tuhle granolu určitě nedělala naposledy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip a mám radost, že jsi vyzkoušela:) Domácí datlový sirup musím také vyzkoušet!

      Vymazat