neděle 18. října 2015

Dýňový sirup

S nadcházejícím podzimem je mi zase dobře v kuchyni, a to především proto, že je tam největší teplo a že mě baví sezónní recepty z dýně. Dýňový sirup není nic neobjeveného a recept se v podstatě pořád a na všech stránkách opakuje, nicméně jsem se rozhodla ho přidat i sem na blog, protože jej budu používat v několika následujících receptech a zbytečně bych se opakovala s jeho přípravou:)


Dýňový sirup můžete použít milionkrát: do rostlinného mléka, na pumpkin spice latte, jako topping na cupcakes nebo do koláčového těsta. Jestli vás ještě nechytla podzimní-zimní-vánoční nálada, tak věřte, že jakmile se pustíte do přípravy dýňového sirupu, začnete tohle období milovat.

INGREDIENCE (cca 300 ml)
  • 200 ml datlového sirupu
  • 250 ml vody
  • 3 celé skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 3 lžíce dýňového pyré*
*Dýni hokkaido neloupejte, pouze nakrájejte na kousky a dejte péct na 180°C do trouby. Pečte asi 25 minut, dokud nezměkne a poté nechte vychladnout. Následně rozmixujte s trochou vody na hladké pyré.

POSTUP
  1. V kastrůlku zahřejte vodu, přidejte datlový sirup a pomocí metličky přimíchejte dýňové pyré. 
  2. Přidejte skořici, hřebíček a badyán.
  3. Jakmile začne směs bublat, stáhněte na první nebo druhý nejnižší stupeň a nechte jen lehce probublávat. 
  4. Sirup začne po 20 minutách houstnout, což znamená, že je nejvyšší čas jej odstavit, přecedit přes síto a nechat vychladnout. 
  5. Na závěr dýňový sirup přelijte do skleněné nádoby a uchovávejte v lednici. Nepochybuji, že zmizí během pár dní! 

5 komentářů:

  1. anooo! tohle jsem potřebovala! snažila jsem se před pár lety najít recept na pumkpkin spice latte a nikde nemohla najít syrup

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost:) Koukám, že pumpkin spice latte je hit!

      Vymazat
  2. Tak to je skvělýý :)) !
    Můžu použít místo sirupu med :) ?

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Med samozřejmě použít lze, ale už to pak nebude veganský recept:)

      Vymazat
  3. Nemáš prosímtě vyzkoušeno, jaké množství datlí a vody je třeba, pokud si budu chtít připravit datlový sirup ze sušených datlí? Nechci do toho spotřebovat celou flašku kupovaného datláku, to by se mi trochu prodražilo :) A jak dlouho sirup v lednici vydrží?

    OdpovědětVymazat