neděle 1. listopadu 2015

Matcha lívance s avokádovou pomazánkou

Krásný světový den veganství všem! 

Jestli alespoň trochu sledujete instagram nebo veganské skupiny na Facebooku, tak vám asi neuniklo, že 1. listopadu, tedy dnes, je světový den veganství. Třikrát hurá! A protože to hezky vyšlo na neděli, oslavili jsme tento den dobrou snídaní v podobě lívanců z matcha tea, což je zelený čaj, který lívancům dodává zelenou barvu. V kombinaci s avokádovou pomazánkou je to úplná paráda! 


Balíček matcha tea mi nedávno přišel poštou na otestování, z čehož jsem měla upřímnou radost, protože jsem zrovna uvažovala nad tím, že bych si konečně koupila velké balení. Začala jsem pít matcha tea pravidelně a nejvíc mi chutná v ovocném smoothie. Nedokážu posoudit, jak moc příznivý vliv na mě má, ale je fakt, že mám po vypití víc energie (nebo je to jenom pocit?). Co se týče hubnutí, tak moc nevím, protože mi jde váha dolů i bez matcha tea - nepřejídám se, jím zdravě a hodně hodně cvičím, zejména proto, že většinu dne sedím v práci u počítače. 


Teď už ale konečně k receptu! Lívance můžete dělat jak v lívanečníku, tak na klasické pánvi. Chuť matcha tea v nich výrazně neucítíte a těsto si můžete připravit den předem a nechat přes noc v lednici. Dohromady vám lívance nezaberou víc jak 20 minut, což je podle mě super čas, pokud se je ovšem nerozhodnete dalších 35 minut fotit, jako to dělám já (Patrik má prostě svatou trpělivost!).

INGREDIENCE (2 velké porce)
  • 240 g hladké mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 4 lžíce kokosového oleje (+ na vymazání lívanečníku)
  • 360 ml kokosového mléka
  • 8 g matcha tea (4 malé sáčky)
  • 1 avokádo
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce agávového sirupu (použít můžete opět datlový nebo jiný)
  • 1 lžíce konopných semínek na posypání
POSTUP
  1. Hladkou mouku dejte do mísy a smíchejte společně s kypřícím práškem. 
  2. Pomalu přilijte kokosový olej, datlový sirup a kokosové mléko. Zamíchejte do těsta metličkou, aby se ingredience spojily. 
  3. Na závěr přidejte matcha tea, dodá lívancům hezky zelenou barvu. Výsledné těsto by mělo mít o trochu hustější konzistenci, než těsto na palačinky.
  4. Pánev rozpalte na vysoký stupeň a před první dávkou vymažte kokosovým olejem. U dalších lívanců už kokosový olej nepřidávám, ale pokud se na vašem lívanečníku/pánvi těsto rádo přichytává, tak doporučuji raději znovu vymazat.
  5. Těsto dávkujte do lívanečníku pomocí naběračky a lívance opékejte na středním stupni asi minutu až dvě z každé strany. 
  6. Hotové lívance dejte do zapékací mísy a vložte do rozpálené trouby na 50°C, aby zatím nevystydly a mohli jste je servírovat všechny stejně teplé.
  7. Avokádo rozkrojte, vyjměte pecku a vydlabejte. Následně rozmixujte ve vysoké nádobě společně se sirupem a kakaem. 
  8. Hotové lívance potřete avokádovou pomazánkou a posypejte konopným semínkem. Jestli se vám povedlo během přípravy neujídat, gratuluji a přeji dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Tak to je dokonalost :) ! Matcha čaj mi nedávno koupila mamka,zkoušela jsem s ním i smoothie a moc mi chutná :D !
    Můžu se tě jen zeptat,kokosvé mléko si použila to z plechovky :) ?

    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám nejradši matcha v podobě smoothie:) Kokosové mléko jsem si udělala domácí, ale můžeš použít i to z plechovky samozřejmě.

      Vymazat