úterý 8. prosince 2015

Dýňové mléko z konopných semínek

Znáte ten pocit, kdy se s přicházející zimou chcete schovat pod peřinu, mít na sobě nejteplejší svetr (protože u nás doma je prostě pořád zima) a oddávat se vánoční atmosféře v podobě sledování filmů? Já to přímo miluji! Nedávno mě tahle nálada přivedla na myšlenku, jaké další rostlinné mléko bych mohla vyzkoušet, abych uspokojila svou chuť na horkou čokoládu, která se s ubývající teplotou mnohem víc stupňuje a to i přesto, že dávám ve většině případů přednost čajům. Při prohlížení ingrediencí v kuchyni jsem našla jasnou odpověď -  konopné mléko. Navíc jsem ho dotáhla k ještě větší dokonalosti v kombinaci s dýní hokkaido, takže jestli se chystáte zachumlat pod deku, doporučuji se vybavit pořádným šálkem s dýňovým mlékem!


Dýňové mléko z konopných semínek se dělá stejně, jako většina rostlinných - semínka se namočí do vody, scedí, rozmixují s vodou, přecedí přes sítko/utěrku a je hotovo. Takový základ je vhodný třeba na pečení, do smoothie a nebo jej lze smíchat s dýňovým sirupem. Já se tentokrát rozhodla přidat dýni, trochu skořice, hřebíčku a vánoční atmosféra je na světě!


INGREDIENCE (700 ml)

  • 100 g konopných semínek
  • 600 ml vody
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/3 menší dýně hokkaido
  • 2 tyčinky skořice
  • 3 ks hřebíčku
POSTUP
  1. Konopná semínka namočte na pár hodin do vody. 
  2. Dýni hokkaido rozkrojte na dvě poloviny, vydlabejte semínka a nakrájejte na kousky, které vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Z celkového množství budete potřebovat 1/3, zbytek můžete použít na dýňový sirup, který se hodí nejen do horkého mléka, ale také na pečení dalších sladkých dobrot. 
  3. Namočená konopná semínka přeceďte a společně s 600 ml studenější vody rozmixujte.
  4. Následně přeceďte přes jemné sítko nebo utěrku - rozdrcená semínka můžete použít například do ovesné kaše.
  5. Vzniklé mléko dejte zpět do mixéru a rozmixujte společně s potřebnou 1/3 dýně. Nařeďte vodou dle potřeby. 
  6. Mléko zahřejte v kastrolu společně s javorovým sirupem, skořicí a hřebíčkem, který před podáváním vyjměte. 
  7. Dýňové mléko z konopných semínek s podávejte teplé.  

1 komentář:

  1. Vypadá to dobře, zítra zkusím. Na kolik stupňů je potřeba péct dýni a jak dlouho?

    OdpovědětVymazat