pátek 25. prosince 2015

Nejlepší veganské perníčky

Jo, jasně, nejlepší perníčky po stopadesáté, ale fakt, tyhle musíte vyzkoušet! Je úplně jedno, jestli ještě jsou nebo nejsou Vánoce, udělat si je můžete kdykoliv (pokud je milujete stejně bláznivě jako já). Vlastně musím říct, že nejsem velký příznivec cukroví a tvoření dvaceti druhů na jeden zátah mě úplně nebere. To radši jednu pořádnou várku poctivých perníčků, tak pojďme na ně! 


Perníčky jsem tentokrát poprvé zdobila polevou z cizrnového nálevu, který funguje stejně jako bílek. Jednoduše smícháte cizrnový nálev, lžíci citrónové šťávy a spoooustu (příznivci sugar-free zavřou oči) moučkového cukru. Polevu vyšleháte, obarvíte a pak hurá na to! Jednou za rok se to nepočítá a navíc už pomalu sepisuji článek o tom, co jíst po Vánocích, takže se nebojte, že z pár perníčků přiberete. 


A teď to nejdůležitější - co budete potřebovat? Ingredience jsem měla všechny doma, jen jsem navíc použila perníkové koření, třtinový cukr a vanilkový lusk, který jsem dostala z obchodu Fair&Bio, o kterém jste si mohli přečíst již v minulém příspěvku. Rozhodla jsem se totiž zapojit do podpory potravin, takže jestli vás tohle téma zajímá, určitě koukněte na oficiální stránky FAIRTRADE


INGREDIENCE
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g pohankové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2-3 lžíce perníkového koření
  • 150 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 250 ml slunečnicového oleje
  • 1 vanilkový lusk
  • 150 ml vody
  • 80 ml nálevu z cizrny 
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • moučkový cukr (od oka, ale je ho hodně)
  • šťáva z červené řepy na obarvení (případně barvivo, tomu jsem se letos nevyhla ani já)

POSTUP
  1. V míse smíchejte oba druhy mouky, prášek do pečiva, perníkové koření, sůl a třtinový cukr.
  2. Přilijte slunečnicový olej, vodu a vnitřek vanilkového lusku, který těsto hezky ovoní společně s perníkovým kořením.
  3. Rukama začněte zpracovávat těsto, buďte trpělivý a vyčkejte, dokud nedocílíte pevného a jednotného těsta. 
  4. Pokud máte pocit, že je potřeba přidat trochu mouky/vody, klidně to tak udělejte:) 
  5. Těsto zabalte do fólie a nechte uležet v lednici ideálně přes noc.
  6. Na pomoučeném vále rozválejte těsto a vykrajujte. Doporučuji vykrajovátka lehce ponořit do hladké mouky, půjde vám to lépe. 
  7. Perníčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 180°C přibližně 10-15 minut, dokud nezačnou zespoda hnědnout. 
  8. Hotové perníčky nechte vychladnout a poté si připravte polevu: vyšlehejte cizrnový nálev, moučkový cukr a citrónovou šťávu. Konzistence by měla být hustá tak, aby se vám s polevou dobře zdobilo. Následně ji rozdělte do mističek, obarvěte dle potřeby a začněte zdobit pomocí zdobící špičky, špejle nebo pomocí lžíce, pokud chcete perníčky jednobarvné.
  9. Nechte polevu zaschnout do druhého dne a poté už se do nich můžete pustit:) 

Žádné komentáře:

Okomentovat