neděle 20. prosince 2015

Perníkové vafle s vůní Vánoc

Během minulého víkendu jsem se pustila do pečení perníčků a celá domácnost se tak provoněla vánoční skořicovou vůní. Připravila jsem si všechna oblíbená vykrajovátka, vyzkoušela nový recept, upekla velkou várku perníčků (i když už teď vím, že je to málo..) a stejně mi pořád připadalo, že je všechno tak nějak málo vánoční. A protože byla takzvaná stříbrná neděle, rozhodla jsem se odměnit k snídani něčím super slavnostním - perníkovými vaflemi. Ne že by v tom nehrál roli fakt, že Patrik miluje vafle se spoustou marmelády a že jsem v sobotu byla na prvním tetování, takže jsem cítila jistou potřebu o nás pečovat :D


Na pečení jsem použila perníkové koření, které jsem dostala z obchodu Fair&Bio v rámci projektu na podporu fairtrade potravin. Obecně mám pocit, že se o tom tolik nemluví, ale během nákupu je pro mě strašně důležité si uvědomit nejen cenu produktu, ale cenu výroby a podmínek (pěstitelů a pracovníků), během kterých potraviny vznikají. A co se týče samotného obchodu, doporučuji zejména milovníkům kvalitní kávy, naleznete zde totiž kávu, kterou si sami praží a odkud chutná i mě:) Obchod Fair&Bio se nachází přímo vedle mé oblíbené restaurace Mlsná kavka v pražské ulici Sokolovská, takže můžete skočit rovnou na oběd.


Vafle chutnají fantasticky a hezky provoní celý byt, navíc pokud si připravujete vlastní perníkové koření, tak kdy jindy ho využít, než v období Vánoc?
Příprava je opět velice jednoduchá a k ruce budete potřebovat hlavně vaflovač, kuchyňský robot/šlehač (já zkouším Sencor z řady Pastels a zatím se skvěle osvědčil), naběračku a dřevěnou obracečku (tou se vyndavají vafle nejlíp a nepoškrábe povrch vaflovače). Co se týče ingrediencí, tak věřím, že většinu máte jistě doma, takže není třeba shánět speciální suroviny. 

INGREDIENCE (cca 6 vaflí, záleží na velikosti vaflovače)
  • 700 ml kokosového mléka (faitrade značky Gepa) 
  • 520 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce kypřícího prášku 
  • 1 lžíce nerafinovaného třtinového cukru 
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce perníkového koření (faitrade značka Eza)
  • špetka soli
  • 100 g hořké čokolády s 85% obsahem kakaa
  • 60 ml kokosové (či jiné rostlinné) smetany
  • borůvky/perníčky na ozdobu

POSTUP
  1. Do mísy nasypejte mouku, kypřící prášek, třtinový cukr, sůl a perníkové koření. Všechny suché ingredience promíchejte nebo prošlehejte na minimální výkon.
  2. Přilijte kokosové mléko, olej a šlehejte tak, aby se spojily všechny suroviny, až vznikne hladké těsto na vafle, které má podobnou konzistenci tomu palačinkovému, jen je o něco hustší.
  3. Rozpalte vaflovač a zároveň i troubu, kterou předehřejte na minimum (30°C - 50°C), budete do ní vkládat již hotové vafle, aby byly při podávání všechny stejně teplé. 
  4. Na nabírání těsta použijte naběračku, nalijte do vaflovače, který nechte přibližně 4-5 minut zavřený. Hodně záleží, jaký a jak velký vaflovač máte - hotová vafle se sama odlepí od povrchu vaflovače. 
  5. Mezitím si na sporáku zahřejte kokosovou smetanu, ve které rozpusťte hořkou čokoládu a použijte na přelití hotových vaflí.
  6. Na ozdobu použijte perníčky, borůvky nebo jiné čerstvé ovoce.
  7. Dobrou chuť:)

Žádné komentáře:

Okomentovat