středa 30. prosince 2015

Sladká ovesná "pizza"

Doufám, že už si pomalu připravujete novoroční předsevzetí a pokud je jedním z nich začít jíst zdravě/zhubnout (a nebo si jednoduše udělat straaašně dobrou snídani), mám pro vás jeden snídaňový tip! Nazvala jsem ho jako sladkou ovesnou "pizzu", ale ve skutečnosti je to spíš koláč než pizza, které mimochodem vděčím za to, že právě teď, kdy pravděpodobně čtete tenhle článek, plavu o sto šest v bazénu, protože proč nezačít s předsevzetím už dnes?


Tahle dobrota je navíc úplně bez přidaného cukru (ehm, až na tu čokoládu) a jak si ji připravíte, je už jenom na vás. Základem jsou ovesné vločky, drť z domácího mandlového mléka (kterou můžete nahradit i drcenými mandlemi), rozmixovaný banán a mandlové (nebo jiné rostlinné) mléko. Navrch jsem dala ztuhlé kokosové mléko, ovoce a opět mandle.


INGREDIENCE (forma o průměru 23 cm)
  • 150 g ovesných vloček
  • 70 g oříškové drti z přípravy domácího (mandlového) mléka nebo nasekané oříšky
  • 3 lžíce kakaa (použila jsem FairTrade z obchodu Fair&Bio)
  • 1 velký banán
  • mandlové mléko (od oka)
  • 200 ml kokosového mléka (ztuhlého přes noc)
  • jahody, banán, mandle + čokoláda na ozdobu

POSTUP
  1. Ovesné vločky, oříškovou drť a kakao smíchejte dohromady ve větší míse. 
  2. Banán rozmixujte s trochou vody a přilijte k ingrediencím. 
  3. Začněte postupně přidávat mandlové mléko, až se všechny ingredience spojí dohromady a vznikne hustá směs, kterou následně rozprostřete do dortové formy vyložené pečícím papírem.
  4. Vložte do předehřáté trouby a nechte péct cca 15-20 minut při 190°C. 
  5. Nechte vychladnout a mezitím vyjměte z plechovky ztuhlé kokosové mléko, které rozmíchejte v menší misce metličkou, aby trochu povolilo a dobře se natíralo na ovesný základ. Můžete přidat i váš oblíbený sirup, pokud chcete koláč o něco sladší. 
  6. Kokosovým mlékem potřete ovesný základ a následně ozdobte ovocem, mandlemi, nastrouhanou čokoládou nebo čímkoliv, co máte rádi:) 
  7. Dobrou chuť! 

3 komentáře:

  1. Tak to je dokonalost :) ! O víkendu musím zkusit :) !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. ako to že tá tvoja "kokosová šľahačka " je stále tak krásna a vyzerá vyšlahaná, ja keď to robím tak vyzerá čudne, máš na to nejaký trik? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, tak to děkuju :D Vždycky jen vyndám tuhou část kokosového mléka a v míse ručně prošlehám metličkou, aby se líp roztírala a když chci nějak hezky zdobit dort, použiju elektrický šlehač = žádná věda:D

      Vymazat