neděle 10. ledna 2016

Skořicové rolky

Tento recept mám v záloze už od konce minulého roku, kdy jsme se sešly s Terkou z Home for Emma, která přivezla nádobí a společně jsme vytvořily několik receptů. Aby nám šla práce od ruky, využily jsme kuchyně v Chefparade, ale řeknu vám, že připravovat/péct/vařit/aranžovat a fotit víc jak dva recepty (a mít na to jen pár hodin) dá zabrat. Teď už ale k receptu! Kvůli tomu jste na to přece klikli, ne? 


Skořicové rolky se perfektně hodí do zimního období, kdy si ráno uvaříte teplý čaj, vezmete si skočicovou rolku a jdete si ji vychutnat pod teplou deku. A abych byla upřímná, ráno si raději lehnu do postele s talířem plným palačinek, domácí granolou nebo špenátovým smoothie. Zkrátka a dobře, všechny skořicové rolky, makové buchty nebo frgály jdou trochu mimo mě, ale tyhle rolky vypadají zatraceně hezky, takže proč je nezkusit? Nakonec jsem je vzala na milost, protože mi chutnaly víc, než jsem čekala. Určitě by jim neuškodil ani vanilkový puding nebo rozpuštěná čokoláda. 


INGREDIENCE
  • 400 g hladké mouky
  • 1/3 kostky droždí
  • 160 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného)
  • 100 g kokosového oleje (50 g na těsto, 50 g na náplň) 
  • 100 ml javorového sirupu
  • 4 lžíce skořice
  • 4 lžíce třtinového cukru (3 lžíce na náplň, 1 lžíce na těsto)
  • moučkový cukr na posypání po upečení

POSTUP
  1. Mandlové mléko zahřejte v menším kastrolu tak, aby bylo vlažné, ale ne horké! 
  2. Ve velké míse rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci třtinového cukru, rozmíchejte, přilijte mléko a nechte 15 minut odstát. 
  3. Přilijte javorový sirup a 50 g rozpuštěného a vychladlého kokosového oleje. Metličkou pořádně zamíchejte, aby se ingredience spojily. 
  4. Pomalu začněte přisypávat hladkou mouku a rukama (nebo v kuchyňském robotu) zpracovávejte tak dlouho, dokud nevznikne vláčné (a lehce lepivé) těsto. 
  5. Hotové těsto vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout 2 hodiny na teplém místě. 
  6. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučeném vále. Potřete 50 g rozpuštěného kokosového oleje, posypejte skořicí a 3 lžícemi třtinového cukru (doporučuji smíchat cukr a skořici a následně to celou směsí rovnoměrně posypat). 
  7. Těsto zarolujte stejně, jako když děláte roládu a nakrájejte na cca 2-3 cm velké kousky, které vyskládejte vedle sebe do zapékecí mísy.  
  8. Rolky nechte ještě 30 minut kynout a poté je vložte do trouby a pečtě při 180°C asi 15-20 minut, dokud nezezlátnou.
  9. Po vychladnutí můžete posypat moučkovým cukrem. 
NÁDOBÍ

2 komentáře: