sobota 20. února 2016

Hummus z pečené řepy

Dneska pro vás mám super růžovou pomazánku neboli hummus z pečené červené řepy, který vynikne při každé slavnostní i méně slavnostní příležitosti, kdy ho můžete namazat na chlebíčky a nebo nechat v misce uprostřed stolu, odkud začne mizet rychlostí blesku. Hlavně teda v případě, že si tam pozvete mě..


Hummus dělám nejradši z již naložené cizrny v nálevu, kterou koupíte v obchodě. Za prvé je to nejrychlejší, takže ušetříte čas s namáčením luštěnin, následným vařením a konzervovaná cizrna se tak nějak lépe mixuje. Pokud se ale rozhodnete pro větší množství, cenově se vám vyplatí obětovat pár hodin navíc a koupit si pytel syrové cizrny.


INGREDIENCE (1 miska hummusu)

  • 1 červená řepa
  • 2 stroužky česneku
  • pár kuliček pepře
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 5 lžic olivového oleje
  • 400 g cizrny
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 lžička citrónové šťávy 
  • sůl, pepř
POSTUP
  1. Červenou řepu umyjte pod tekoucí vodou, osuště do utěrky a položte na alobal. Následně zakápněte trochou olivového oleje, přidejte 1 stroužek česneku, kuličky pepře a snítku rozmarýnu. Dohromady zabalte do alobalu a vložte v zapékací míse do trouby, kde pečte řepu přibližně 60 minut při 190°C. 
  2. Upečenou řepu nechte vychladnout a nakrájejte. Dále ji vložte do mixéru společně s cizrnou, 2 stroužky česneku, olivovým olejem, vodou, tahini pastou a citrónovou šťávou. 
  3. Umixujte do hladké konzistence a následně dochuťte solí a pepřem. 
  4. Hummus můžete podávat společně s pita chleby, plnit jím tortilly a nebo ho natřít na slunečnicový chleba a přidat avokádo s mořskou solí a chilli = moje nejoblíbenější kombinace! 

1 komentář:

  1. To vypadá báječně, asi hned večer vyzkouším, tak snad se mi to povede! Díky za recept :-)

    OdpovědětVymazat