sobota 13. února 2016

Tofu s brokolicí a batátovou omáčkou

Moje momentálně nejoblíbenější jídlo, které si nemůžu nechat pro sebe a rozhodně se vám bude hodit během pracovního/školního týdne, kdy není čas na hrdinství a vymýšlení nových receptů na každý den. 


Tofu s brokolicí a batátovou omáčkou je až neuvěřitelně jednoduché a hlavně, a to především, chuťově perfektní a výživově hodnotné. Navíc po kombinaci tofu, brokolice, sladkých brambor a rýže snad ještě nikdy nikdo neztloustnul a pokud jste si dali do nového roku předsevzetí udržovat se fit, je tento recept přesně pro vás!

INGREDIENCE (4 porce)

  • 300 g batátů (sladkých brambor)
  • 150 g brambor
  • 1/2 brokolice
  • 250 g uzeného tofu
  • 120 ml kokosového mléka 
  • 1 lžička indického kari koření 
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 260 g rýže parboiled (skvělá bude i basmati nebo jasmínová rýže)
POSTUP
  1. Batáty a brambory zbavte slupky a nakrájejte na menší kostičky. Následně vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby přesahovala 1 cm. 
  2. Nechte povařit do změknutí (přibližně 20 minut) a mezitím si dejte vařit propláchnutou rýži. 
  3. Tofu a brokolici nakrájejte na kousky. 
  4. Brokolici vařte 8 minut na páře a poté ji orestujte na pánvi s kapkou olivového oleje a s nakrájeným uzeným tofu. Lehce osolte a opepřete. 
  5. Uvařené brambory rozmixujte do hladké konzistence a zjemněte kokosovým mlékem. 
  6. Dochuťte kari kořením a solí, které dávám cca 1 lžičku, ale raději ochutnejte a řiďte se svou chutí. Batáty jsou dost sladké a záleží jen na vás, jak moc necháte jejich chuť vyniknout. 

1 komentář: