čtvrtek 25. února 2016

Zeleninový quiche

Všichni už se předhání ve velikonočních receptech, proto jsem se rozhodla logicky upéct quiche, kterým nic nezkazíte kdykoliv během roku (takže aha, kdo je o krok napřed?!). Vlastně nechápu, proč nedělám quiche častěji, chutná totiž dobře snad ve všech podobách a můžete do něj zapéct zbytky zeleniny. V tomhle případě jde hlavně o lilek, cuketu a rajčata. Potom už budete potřebovat jenom mouku, tuk a olivový olej na těsto, ovesnou smetanu, tofu a trochu víc času = NEPEČTE HO PŘED PŮLNOCÍ! Vím o čem mluvím, navíc půjdete spát až v jednu ráno a hotový quiche vychladne až za další hodinu, takže před spaním ani neochutnáte...a to nechcete! 


Quchie jsem pekla z mouky na křehké těsto od značky Babiččina volba a až při vychutnávání koláče mi tak trochu došlo, že je určená spíš na menší pečivo a sušenky. No nevadí, křehké těsto na quiche zvládla perfektně. Celkově se s vámi musím podělit o radost, kterou mi Babiččina volba udělala před Valentýnem a to balíčkem plným překvapení, který obsahoval nejen mouku na otestování, ale také srdíčkovou formu Ib Laursen, srdíčková vykrajovátka a moc hezký dopis. A to si spolupráce hodně vybírám, takže jsem vždycky ráda, když to takhle hezky vyjde:) 


A 3 důvody proč si upéct právě zeleninový quiche? 

NESTOJÍ VÁS MOC PENĚZ
VĚNUJETE MU ČAS JENOM JEDNOU A JÍST HO MŮŽETE CELÝ DEN
ZASYTÍ VÁS A NEMÁTE ŠANCI PO NĚM PŘIBRAT


INGREDIENCE (forma o průměru 27 cm)
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g veganského tuku Alsan (pokojové teploty)
  • 10 g extra panenského olivového oleje
  • 80 ml studené vody
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 2 rajčata
  • 200 ml ovesné smetany 
  • 200 g tofu natural
  • sůl, pepř 
  • sušená bazalka 

POSTUP
  1. Mouku dejte na vál a přidejte k ní na kousky nakrájený tuk, který začněte pomalu zpracovávat rukama, až vznikne drobenka, ke které přisypejte lžičku soli.
  2. Přilijte olivový olej a pomalu přidávejte i studenou vodu, dokud vám pod rukama nevznikne pevné těsto, které následně zabalte do utěrky a nechte odpočinout 30 minut v lednici. 
  3. Těsto vyndejte a rozválejte na pomoučeném vále tak, aby bylo o velikosti formy. Za pomocí válečku jej opatrně přendejte do pečící formy. 
  4. Vidličkou několikrát propíchněte a dejte na 10 minut zapéct. Může se stát, že se těsto v troubě začne zvedat, proto je lepší jej zatížit pomocí pečícího papíru a luštenin (nebo další formy). 
  5. Mezitím, co se základ na quiche peče, nakrájejte zeleninu na kolečka a v mixéru rozmixujte tofu s ovesnou smetanou, bazalkou a směs rovnou opepřete a osolte. 
  6. Formu s těstem vytáhněte a střídavě na něj pokládejte lilek, cuketu a rajčata. 
  7. Vše zalijte smetanovou směsí a dejte péct do trouby na 40 minut při 190°C, aby se quiche pořádně zapekl a okraje zezlátly. 
  8. Hotový quiche můžete podávat ještě teplý. 

2 komentáře:

  1. Ukládám do receptů, vypadá to parádně, tak snad se do něj brzy pustím ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to vypadá skvěle! Musím někdy zkusit :)

    OdpovědětVymazat