pondělí 7. března 2016

Čokoládový mini dezert

Včerejší odpoledne nevybízelo k ničemu jinému, než zavřít se znovu do kuchyně a připravit si nedělní dezert. Ze všeho nejradši mám právě tyhle mini dortíky, koláčky, sladký dezertíky, ze kterých nemusíte mít výčitky, vejdou se vám snadno do pusy a když je jíte pomalu a s rozvahou, nesníte jich moc.  


Na řadu přišla speciální dortová mouka a můj oblíbený cizrnový nálev, ze kterého vyšleháte sníh. Ten jsem dala na upečené dortíky a nechala rychle zapéct v troubě. Vůbec poprvé jsem navíc zkoušela vlastní "cizrnový nálev" = cizrnu jsem nejdřív namočila na několik hodin, následně povařila, přecedila a vodu z vaření vyšlehala a....a funguje to! Jen jí musíte obětovat víc času během šlehání a těžko říct, jak moc by se z ní povedly třeba klasické pusinky. Jestli vyzkoušíte, dejte mi vědět!


INGREDIENCE (6 mini dortíků)

  • 220 g dortové mouky (použít můžete i špaldovou, ale díky dortové budou krásně nadýchané)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 50 g kakaa
  • 100 ml konopného sirupu (chutná jako med!)
  • 550 ml kokosového mléka
  • 60 g čokolády
  • 100 ml nálevu z cizrny (vařené/konzervované)
  • 40 g moučkového cukru
  • rozpuštěná čokoláda a physalis na ozdobu  

POSTUP
  1. Mouku smíchejte v míse společně s kypřícím práškem, kakaem a postupně začněte přilévat i konopný sirup a kokosové mléko. 
  2. Ingredience dohromady pořádně promíchejte, přidejte čokoládu nalámanou na kousky a nalijte na plech - pokud máte malé formičky, určitě je použijte, já dortíky následně vykrajovala z upečeného korpusu. 
  3. V troubě pečte přibližně 20 minut na 190°C a poté nechte úplně vychladnout.
  4. Mezitím vyšlehejte nálev z cizrny, asi v polovině šlehání přidejte moučkový cukr a šlehejte do pevného sněhu. Zabere vám to přibližně 15 minut, ale bude to stát za to. 
  5. Sněhem ozdobte připravené dortíky a vložte do trouby na 230°C na 4 minuty, aby se sníh rychle zapekl. V mém případě to mohlo být určitě lepší, ale dávám to za vinu málo vyšlehanému sněhu nebo tím, že jsem použila vlastní nálev = stále je co testovat:)
  6. Na závěr ozdobte rozpuštěnou čokoládou a physalis a hlavně si nechte chutnat!

Žádné komentáře:

Okomentovat