pátek 18. března 2016

Seitan se švetskovou omáčkou a celerovým pyré

Kdykoliv, kdy vyhledávám na instagramu #vegan #veganfood #whatveganseat, vyskočí na mě nespočet super-barevných fotek salátů s avokádem, plné misky tropického ovoce a kombinace všeho, co na fotkách dobře vypadá, ale u nás vyjde mnohem dráž než na druhé straně světa (vyfotit jablko a ne zrovna nakrojené mango s marakujou není hřích!) a ještě tomu navíc chybí stoprocentní čerstvost. Jinak jasně, všechno tohle na instagramech působí skvěle, v letních dnech se ani nic moc kromě ovoce/zeleniny jíst nedá a jako bonus si pak připadáte super-fresh, když si po náročném večírku nalijete sklenici čistého smoothie, ale...ale!


 Trochu mi občas chybí slavnostnější jídlo (ať si pod tím představíte cokoliv), kde je místo bazalkového pesta/dýňového oleje třeba omáčka a kterým zaručeně oslníte i ty nejmenší příznivce veganství - tahle situace mě mimochodem čeká za týden a přesně tohle se bude podávat! Kombinace seitanu (#glutenfree tu dneska nehledejte), celerového pyré a švestkové omáčky je momentálně snad moje NEJ. A to jsem vám ještě neřekla to nejlepší - na přípravu omáčky nezbytně potřebujete červené víno, takže zábava během přípravy zaručena.  

INGREDIENCE (4 porce)

Seitan
  • 450 g seitanu natural (2 balení)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce slunečnicového oleje (použít můžete i jiný s neutrální chutí)
  • čerstvě nadrcený pepř
  • sůl
Celerové pyré 
  • 600 g celeru 
  • 240 ml mandlové smetany
  • sůl
Švestková omáčka
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce hladké špaldové mouky
  • 220 ml vody
  • 150 ml červeného vína - takové, které byste rádi pili = nic z krabice, protože vám zaručuju, že při vaření omáčky ho budete potřebovat i pro sebe!
  • 5 lžic švestkových povidel (předem předvídejte záludnou otázku, jestli jsou domácí)
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka skořice
  • chilli
  • sůl

POSTUP
  1. Seitan nakrájejte na plátky a z obou stran osolte a opepřete. 
  2. V menší misce rozmíchejte olej s prolisovaným česnekem a potřete jím seitanové plátky. Vyskládejte do misky, zakryjte a nechte odležet (klidně přes noc).
  3. Celer oloupejte, nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce a zalijte vodou. Nechte vařit asi 20 minut. 
  4. Poté slijte vodu, celer vložte do mixéru a rozmixujte společně s mandlovou smetanou. Hotové pyré osolte dle chuti.
  5. Na švestkovou omáčku si připravte o něco větší než je menší kastrol. 
  6. Rozpalte olivový olej a zamíchejte v něm hladkou mouku - vznikne jíška, která vám omáčku skvěle zahustí. 
  7. Opatrně přilijte vodu a červené víno. Jakmile začne víno bublat, přidejte skořici, švestková povidla a pomocí metličky je něžně rozmíchejte. Nechte vařit 15 minut a hlídejte, aby se omáčka nepřipálila.
  8. Hotovou omáčku ochuťte špetkou chilli, mletým pepřem a solí. 
  9. Seitan dejte na pánev a nasucho prudce opečte z obou stran. 
  10. Podávejte vše dohromady a pokud chcete, doplňte klíčky alfalfa (klíčky ze semínek vojtěšky). Já je teď fotila pro jednu firmu a moc jsem si je oblíbila :) 
  11. Poděkujte mi příště. 

Žádné komentáře:

Okomentovat