neděle 12. června 2016

Čokoládový dort s kokosovou šlehačkou

Konečně jsem se přemluvila k dalšímu dortu a ač tomu název blogu úplně nenapovídá, dorty moc nepeču, protože jsem netrpělivá = čekání na korpus až vychladne, na ztuhlý krém a následnou polevu mě jednoduše moc ne-ba-ví. Tentokrát jsem si dala záležet a pod vlnou instagramové inspirace a všech těch nádherně nazdobených dortů jsem si řekla, že to zvládnu taky a hlavně vegansky!


Čokoládový dort s kokosovou šlehačkou upečete a nazdobíte jak nic, jenom je potřeba udělat si čas a obrnit se trpělivostí, protože šlehačka i čokoládová pěna vyžadují odpočinek v chladu, aby dort pevně držel tak, jak má. Já měla navíc ještě pomocníka v podobě KitchenAidu od AP Servisu = šlehání šlo samo, doslova:)


 Základem dortu je čokoláda, takže i když použijete špaldovou mouku podle receptu, nemůžu na sto procent zaručit, že se bude dort hodit do vašeho dietního jídelníčku. Nicméně jako nedělní dezert a jednou za čas vám rozhodně neuškodí a kdyby náhodou jo, aspoň zbyde víc pro ostatní:)


Na ozdobení dortu vybírejte sezónní ovoce a nebojte se ani jedlých květů - macešky nebo květy bezu vypadají na dortech jednoduše úžasně! 


INGREDIENCE (dort Ø 23 cm) 

Korpus (budete potřebovat 2, před nákupem surovin si ingredience vynásobte) 
  • 165 g špaldové mouky
  • 50 g dortové mouky (můžete vynechat a nahradit špaldovou)
  • 110 g třtinového cukru
  • 50 g (nepraženého) kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • vanilkový lusk
  • 70 ml kokosového oleje (+ na vymazání formy)
  • 1 lžička jablečného octa
  • 220 ml kokosového mléka (nebo jiné rostlinné)
  • 60 g hořké čokolády
  • hrubá mouka na vysypání formy
Krém na náplň
  • 100 ml cizrnového nálevu (slitý z 1 plechovky)
  • 80 g hořké čokolády (já použila 100% pro výraznou chuť)
  • 2 lžíce moučkového cukru
Kokosová šlehačka na potření
  • 2 plechovky kokosového mléka (alespoň 24 hodin v lednici)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 20 ml šťávy z červené řepy (lze použít i z jahod nebo malin, ale řepa je výraznější..)

Čokoládová poleva
  • 120 g hořké čokolády (70%)
  • 30 g kokosového oleje

Na ozdobení
  • jahody, ostružiny, další oblíbené ovoce..
  • kokosová šlehačka
  • jedlé květy

POSTUP
  1. Začněte s pečením korpusů. Dohromady budete potřebovat dva, které po vychladnutí můžete, ale nemusíte rozříznout (podle toho, kolik krému chcete uvnitř).
  2. Sypké ingredience smíchejte ve velké míse a v menší misce smíchejte olej, ocet a kokosové mléko včetně vanilkových semínek vyškrábaných z lusku. Tekutou směs přilijte do velké mísy a zamíchejte společně s kousky hořké čokolády.
  3. Formu na dort vymažte kokosovým olejem a vysypejte hrubou moukou, aby se korpus nepřipekl a šel snadno vyndat. 
  4. Těsto nalijte do formy a pečte v troubě při 180°C asi 35 minut. Jednoduchým testem zaboření špejle do korpusu zjistíte, zda už je upečený či nikoliv - pokud se těsto nezachytává na špejli, můžete vyndat z trouby ven. 
  5. Upečené korpusy nechte vychladnout na mřížce a pusťte se do přípravy krému. 
  6. Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a nechte stranou vychladnout. 
  7. Cizrnový nálev vyšlehejte pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače. Šlehejte dohromady 10 minut a poté přidejte moučkový cukr a zašlehávejte další 2 minuty. Poté pomalu přilévejte rozpuštěnou a vychladlou čokoládu. 
  8. Hotový krém dejte ztuhnout alespoň na 1-2 hodiny do lednice. 
  9. Ztuhlé kokosové mléko je ideální na šlehačku (já kupuji v Albertu). Vydlabejte ztuhlou část a dejte do mísy. Začněte šlehat a přidejte moučkový cukr - než se začnete ptát, zda by šel cukr nahradit sirupem, tak raději doporučím přírodní prášek ze stévie. Sirup by ubral šlehačce na tuhé konzistenci, což si vzhledem k přidávání šťávy z řepy nemůžeme dovolit:) 
  10. Šlehačku si rozdělte na dvě poloviny. Jednu nechte tak, jak je a druhou obarvěte šťávou z řepy, pokud chcete mít část dortu růžovou. 
  11. Obě šlehačky dejte do lednice alespoň na 1 hodinu. 
  12. Před finálním sestavováním dortu rozpusťte ve vodní lázni 120 g hořké čokolády a 30 g kokosového oleje na polevu. Odstavte a nechte opět vychladnout. 
  13. Připravte si korpusy - já je nerozřezávala, nejsou zas tak moc vysoké, ale pokud se rozhodnete, že chcete mít víc krémový dort, nařízněte korpus velkým nožem a zbytek "dořízněte" nití. 
  14. Vnitřek korpusu namažte ztuhlým čokoládovým krémem. Korpusy poskládejte na sebe a dejte na 20 minut do lednice - čokoládová náplň tuhne poměrně rychle. 
  15. Dort opět vyndejte a začněte zdobit kokosovou šlehačkou pomocí cukrářských sáčků. Růžovou šlehačku dejte na spodní část dortu a cukrářskou špachtlí uhlaďte společně s čistě bílou kokosovou šlehačkou. Šlehačkou nešetřete, je skvělá! 
  16. TIP: Nechte si trochu šlehačky na finální zdobení, bude se hodit. 
  17. Dort dejte opět do lednice alespoň na 1 hodinu. 
  18. Téměř hotovou nádheru vyndejte ven, přendejte podle libosti na servírovací podnost a přelijte čokoládovou polevou. 
  19. Na závěr ozdobte ovocem a kokosovou šlehačkou. Výsledný dort již nemusíte dávat do lednice, poleva začne tuhnout sama, pokud nemáte v kuchyni 30°C :) 
  20. Dobrou chuť! 

1 komentář:

  1. Prosím, jaké veganské kokosové mléko používáte?

    OdpovědětVymazat